6 vanlige myter om keto

  • By: Jan Helge
  • Date: august 2, 2022
  • Time to read: 6 min.

Sharing is caring!

I dette innlegget skal vi avsløre noen av de vanligste keto-dietten myter. Den forklarer deg også hvordan keto-dietten fungerer og forklarer hvorfor den kan være riktig for deg. Så les videre for å finne ut mer!

Hvordan Keto-dietten fungerer

En ketogen diett er en diett med mye fett og lavt karbohydrat hvor en lavt til moderat proteininntak. Denne dietten drar nytte av ketogenesen som oppstår inne i kroppen din. Prosess ketogenese produserer ketoner. Når det ikke er nok glukose (sukker) i kroppen, blir kroppen tvunget til å produsere det ketoner av fett lagret inne i kroppen. I utgangspunktet bryter kroppen ned lagret fett til ketoner, og dette blir kroppens energikilde i stedet for sukker.

Forskning og studier pågår fortsatt på keto-dietter, så noen myter flyter fortsatt rundt og kan føre til at noen er forsiktige med å prøve denne typen dietter.

Her er noen av de vanligste mytene rundt keto-dietten.

1. MYTE: Keto-dietten lar deg spise så mye fett du vil

Det er sant at keto-dietten inneholder mye fett. Dette betyr imidlertid ikke at du kan spise enorme mengder og alle typer fett. Det er sunt og usunt fett å vurdere.

Du bør unngå matvarer som inneholder transfett fordi de kan øke risikoen for hjertesykdom. Det er disse «dårlige» fettene hurtigmatprodukter, margarin noen pakket snacks og visse typer kommersielt bakt bakverk.

En annen type fett som bør unngås i store mengder er omega-6 flerumettet fettsyresom ganske enkelt er kjent som omega-6. Disse oljene finner du f.eks saflorolje, solsikkeolje og maisoljesom finnes i standard pakket mat.

Det ble også funnet at økte nivåer av omega-6 i kroppen øker risikoen for kroniske sykdommer, hjerte- og karsykdommer, leddgikt og andre sykdommer relatert til lever og fordøyelsessystemet.

Likevel finnes det kilder sunt fett. Matvarer som inneholder omega 3 er avokado, valnøtter, linfrøog chiafrøi tillegg til Fiskene altså rik på Omega-3som laks, tunfisk, sildog makrell.

omega 3 fettsyrer inneholder DHA, som er nødvendig for de daglige funksjonene til ulike kroppssystemer, som blodsirkulasjon, immunforsvar og hormonfunksjon.

Samlet sett fokuserer et sunt keto-kosthold på å kun innta sunt fett samtidig som man unngår mat med mye transfett og høyt innhold av omega-6-fettsyrer.

2. MYTE: Keto-dietten fører til diabetisk ketoacidose

Noen mennesker kan være forsiktige med å starte en keto-diett fordi det kan føre til diabetisk ketoacidose. Diabetisk ketoacidose (DKA) er en livstruende komplikasjon som utvikler seg hos personer med diabetes type 1 og type 2 som starter når kroppens insulinnivåer er lave og ketonnivåene er høye.

For å kompensere bruker leveren fett til å produsere ketoner, som fungerer som kroppens alternative drivstoff i denne tilstanden. Dette øker raskt nivået av ketoner i kroppen og overdreven akkumulering forårsaker DKA hos diabetikere.

flaske væske - 6 vanlige myter om Keto
Folk kan teste ketonene sine i urinen.

Kroppen opplever også på samme måte hos ikke-diabetikere økning i ketoner under keto-dietten på grunn av den begrensede tilgjengeligheten av blodsukker.

Siden keto-dietten bruker få karbohydrater og karbohydrater er hovedkilden til blodsukker, forventes en person på keto-diett å ha lavere blodsukkernivå.

Selv om denne prosessen øker ketonnivåene, er den veldig forskjellig fra DKA, en komplikasjon hos diabetikere.

Kort sagt, diabetisk ketoacidose skjer bare hos personer med diabetes. Hvis du har diabetes og fortsatt ønsker å følge en keto-diett for å hjelpe blodsukkeret og den generelle helsen, du kan fortsatt følge keto-dietten.

Bare for å være på den sikre siden, er det viktig å snakke med legen din og registrerte kostholdseksperter før du starter denne prosessen på grunn av de potensielle risikofaktorene diskutert ovenfor.

MYTE 3: Keto-dietten unngår frukt og grønnsaker på grunn av karbohydrater og sukker

en skål med bær - 6 vanlige myter om Keto

Fordi keto-dietten prioriterer protein- og fettinntak, er en vanlig misforståelse at man på keto-dietten må unngå frukt og grønnsaker for å unngå for mye karbohydrater.

Inntak av frukt og grønnsaker oppmuntres fortsatt på keto-dietten fordi det gjør det bidrar til å unngå forstoppelse. Det høye fiberinnholdet i frukt og grønnsaker hjelper deg med å fordøye maten bedre og forhindrer forstoppelse eller fordøyelsesbesvær.

Det er også frukt og grønnsaker som er lite karbohydrater, men høye i fiber som kan konsumeres under keto-dietten.

Noen eksempler er agurker, brokkoli, blomkål, jordbær og blåbær. Kun matvarer med mye karbohydrater og sukker, som søtsaker, hvitt brød og søtede meieriprodukter, anbefales ikke under keto-dietten.

4. MYTE: Keto er en ren proteindiett

Som en generell regel er ikke keto en ren proteindiett. Folk med lite kunnskap om keto-dietten vil anta at det er en ren proteindiett, men tvert imot, proteiner tar bare opp ca 10-20% av den totale mengden mat som konsumeres daglig.

I tillegg tar karbohydrater kun opp 5-10 %, mens 70-80 % av kostholdet består av fett.

spredning av kjøtt - 6 vanlige myter om keto

Det er forskjellige versjoner av keto-dietter, hvor inntaket av protein, karbohydrater og fett varierer. EN ketogen diett med høyt proteininnhold kan tillate opptil 35 % av totale diettproteiner.

5. MYTE: Keto-dietten er bare periodisk faste og en minimal mengde mat hver dag

Noen kan se på keto-dietten som å være ganske lik faste fordi dietten er lav på karbohydrater, som er ca. 50 gram karbohydrater per dag.

I periodevis fastingå spise mat er ikke bare unngått, men det er tider hvor kroppen får spise en viss mengde kalorier.

Vanligvis kan perioder være mellom åtte timers skift, eller faste kan gjøres en eller to ganger i uken. Det er heller ingen begrensninger på hva slags mat som spises under periodisk faste.

I keto-dietten reguleres prosentandelen av karbohydratforbruket, som nevnt tidligere i denne delen.

se med mat - 6 vanlige myter om Keto

Selv om keto-dietten og intermitterende faste begge deler redusere karbohydratinntaket keto-dietten legger vekt på lavkarbo og høyt fettinntak, i motsetning til periodisk faste, som begrenser matinntaket for en bestemt tid eller periode.

Det som skiller keto-dietten fra faste er at keto-dietten ikke har perioder hvor kroppen ikke får innta mat eller vann.

Alkoholholdige drikker er kjent for å være høye i karbohydrater og kan betraktes som en begrensning av keto-dietten ettersom dietten sporer karbohydratinntaket.

Noen alkoholholdige drikker er imidlertid fortsatt keto-vennlige og kan nytes mens de er på en keto-diett, så det er mulig å innta alkohol mens de er på keto.

Siden mange alkoholholdige drikker og likører inneholder mye karbohydrater, er det bedre å velge alkohol som ikke er karbohydrater eller lavt karbohydrater for å oppfylle de anbefalte karbohydratgrensene i keto-dietten.

Det vil også være best å unngå søte cocktailer og vanlig øl som margaritas, piña coladas og bloody marys fordi de har høyt karbohydratinnhold.

sprit 1024x1024 - 6 vanlige myter om Keto

Hvis du ønsker å drikke alkoholholdige drikker på keto, ville det være greit å velge keto-vennlige drinker i rene former for alkohol (som tequila, vodka, rom, whisky, gin), tørre viner og champagne med mindre karbohydratinnhold.

Dessuten, hvis du bestemmer deg for å inkludere disse drikkene i kostholdet ditt, sørg for at du holder deg innenfor den daglige karbohydratgrensen, som ikke er mer enn 50 gram karbohydrater per dag.

Sjekk ut denne listen 20 Keto Cocktaildrinker hvis du fortsatt vil ha en fancy, men deilig drink med keto.

Jeg har også en jomfru Pina Colada hvis du vil ha en enkel oppskrift med kun to ingredienser.

Keto-dietten er en svært lovende diett som kan gi gode resultater med riktig mengde og type matinntak. Siden den type diett du velger påvirker din generelle helse, er det viktig å gjennomgå og bekrefte påstander om effekter, fordeler og skader av den typen diett du har valgt med en ernæringsfysiolog. Det er fordeler og ulemper med keto-dietten, og det er viktig å vite begge deler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *