Elsker du det ketogene kostholdet?

  • By: Jan Helge
  • Date: februar 3, 2023
  • Time to read: 3 min.

Sharing is caring!

Elsker du det ketogene kostholdet?

I de fleste tilfeller kommer jeg over folk som følger en bestemt diett for å gå ned i vekt. Sjelden ser jeg at folk følger en bestemt diettplan for å holde seg i form og sunn. Kjendiser er noen av dem, de følger visse diettplaner som den ketogene dietten for å gå ned i vekt og oppnå en viss type kroppsbygning, jobben deres krever alt. Vi er også en av dem som har blitt sterkt påvirket av disse kjendisene.

Bildekreditt: Google bilder

Den ketogene dietten er kjent som en diett med lavt innhold av karbohydrater, men med høyt fettinnhold, med et hint av en tilstrekkelig porsjon protein for å dekke kroppens behov. Mange ernæringsfysiologer og eksperter mener at ketogen diett er flott for å gå ned i vekt, forbedre hjertehelsen, kontrollere PCOS og kan også beskytte hjernens funksjon. Dr. Russell Morse Wilder fra Mayo Clinic skapte begrepet «ketogen» diett fordi denne dietten øker produksjonen av ketonceller i blodet.

Ulemper med ketogen diett:

1. Det kan forårsake lavt blodtrykk.

2. Personer med nyresykdom bør ikke gå på keto-diett i det hele tatt, da dette kan føre til nyrestein og ytterligere angst. Et proteinrikt kosthold er ikke egnet for dem.

3. Det kan også være forstoppelse og underernæring. Du kan oppleve noe svakhet på grunn av mangel på tilstrekkelig ernæring.

4. Siden dette er et fettrikt kosthold, kan det raskt øke hjertesykdom. Du må være klar over dette.

Hvorfor er folk så gale etter det ketogene kostholdet?

Vanligvis tror folk at den ketogene dietten gir raske resultater, så det er bra for helsen. Dette vil hjelpe deg å redusere den totale vekten veldig raskt. Dette er et lavkarbokosthold, så på en måte spiser du mindre gluten. Men har du noen gang spurt deg selv om det virkelig er bærekraftig?

Bildekreditt: Google bilder

Er det ketogene kostholdet virkelig bærekraftig?

Mange eksperter og ernæringsfysiologer tror at den ketogene dietten vil vise deg resultater i løpet av få dager, men er vanskelig å opprettholde i det lange løp. Denne dietten begrenser inntaket av friske grønnsaker og frukt, noe som gir deg rikelig med energi og næringsstoffer. Siden dette er et proteinrikt kosthold, kan det føre til at nyrene overarbeides. I følge en fersk studie fra University of Chicago vil keto-diett gi forbrukerne mer mettet fett, noe som er dårlig for hjertesykdommen.

Generelt sett er det jeg forstår om kostholdet og mengden forskning jeg har gjort på vegansk kosthold at keto-dietten ikke er så sunt i det lange løp og ikke er bærekraftig. Først, når du ser forbedringer, vil du være begeistret, men du vil ikke kunne opprettholde dette over lengre tid. For mye fettinntak er dårlig for hjerte- og nyrehelsen. Et lavkarbokosthold er bra, men det er bare en del av spillet. Å spise alt (med mindre du er allergisk mot noe) i riktig proporsjon vil gi deg nok næring. Så, i stedet for å følge rare diagrammer/diettplaner, begynner du å spise alt proporsjonalt og se fordelene selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *