Er gresskarfrø Keto? Karbohydrater, ernæring og bruk

 • By: Jan Helge
 • Date: august 3, 2022
 • Time to read: 4 min.

Sharing is caring!

Gresskarfrø, eller pepitas, er en populær ingrediens i meksikansk matlaging og et vanedannende mellommåltid. De kan også brukes i bakevarer og desserter for ekstra fett, crunch og smak. I tillegg er disse smakfulle, grønne bitene ganske rimelige og veldig næringsrike.

Men det viktige spørsmålet er, er gresskarfrø keto?

Kort sagt, ja. Gresskarfrø, som de fleste frø, inneholder mye fett og lite karbohydrater. De gir ekstra næringsstoffer og fiber for å hjelpe deg med å holde deg velnært og i ketose. Og alt det samtidig som det er smakfullt og sprøtt.

Hva er gresskarfrø?

Gresskarfrø er de spiselige frøene av gresskar eller squash som vanligvis konsumeres saltet og stekt. Mange varianter av gresskar har frø som er ideelle for steking. Noen produserer til og med frø uten det tøffe ytre skallet; et godt eksempel er Kakai-gresskaret.

Gresskarfrø er en populær snack som du finner solgt alene eller i stiblandinger. De er også lagt til granola energibarer, bakevarer og til og med sjokolade. De ble først spist i Nord-Amerika og mye konsumert av indianere. I dag er de fleste gresskarfrøene som spises i USA importert.

Foruten å nytes som en knasende, salt snack, kan disse knallgrønne frøene gjøres om til mel, pasta og til og med melk. Gresskarfrøolje er også populært konsumert i Europa og verdsatt for sin intense nøttesmak.

keto gresskarfrø

Gresskarfrø ernæring

Som alle andre frø, er gresskarfrø proppfulle med næringsstoffer, spesielt mineraler. Frø er næringsrike, og gir alt en plante trenger for å vokse og avverge sykdom. Vi kan også bruke disse næringsstoffene ved å gjøre gresskarfrø til en del av kostholdet vårt. Her er en ernæringsmessig nedbrytning på rundt en unse gresskarfrø [1]:

  • 158 kalorier
  • 8,5 g protein
  • 13,9 g fett
  • 1,3 g netto karbohydrater
  • 2,5 mg jern (15 % DV)
  • 73,4 mg magnesium (18 % DV)
  • 2,9 mg sink (19 % DV)

Imidlertid avhenger den nøyaktige næringssammensetningen av pepitas av variasjonen av gresskar og behandlingsmetoden. Men vanligvis er gresskarfrø minst 50 % fett, 25 % protein, 25 % karbohydrater og 5 % fiber [2]. Disse frøene er også en god kilde til B-vitaminer, som er avgjørende for energiproduksjon og hjernehelse, samt vitamin E.

Er gresskarfrø Keto-vennlige?

Gresskarfrø er definitivt keto-vennlige på bare 1,3 g netto karbohydrater i en 1-oz porsjon. Og med fett- og proteininnholdet kan de legge til verdifull næring til kostholdet ditt. Selv om du spiser mer enn standard 1 oz (en håndfull) om dagen, vil du sannsynligvis ikke være i nærheten av den daglige karbohydratgrensen på 20-50 g karbohydrater per dag.

Videre er det meste av fettet i gresskarkjerner umettet. Eller mer spesifikt, gresskarfrø er høy i flerumettet fettsyre (PUFA) kalt omega-6. Det er en av to essensielle fettsyrer, mens den andre er omega-3. Noen keto-slankere ønsker å holde omega-6-inntaket lavt fordi studier har koblet et uforholdsmessig høyt omega-6- og omega-3-inntak til kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdom og leddgikt. [3].

Et høyt inntak av omega-6-fettsyrer alene er imidlertid usannsynlig å være den eneste faktoren i disse økende helseproblemene. Og dessuten, en måte du kan balansere inntaket av de to essensielle fettsyrene på er ved å sørge for at du spiser omega-3-rik mat som fisk, chiafrø, bær og bladgrønt. [4].

Slik bruker du gresskarfrø på Keto

Nyt gjerne pepitas som de er som mellommåltid. Bruk dem eventuelt til å lage keto-vennlig granola, energibarer eller fettbomber. Når du er finmalt i en kraftig blender, kan du lage hjemmelaget gresskarfrøpasta, et allergivennlig alternativ til peanøttsmør.

Gresskarfrø kan også legges til desserter. usaltede kan være best; slipp imidlertid det tilsatte saltet i søte oppskrifter når du bruker pepitas. De kan være et utmerket nøttealternativ i informasjonskapsler, muffins, brownies, pannekaker og kaker. Du kan også male dem til måltider for å lage grønnfargede desserter til St. Patrick’s Day.

Sammendrag

Som nøtter har frø en plass i keto-dietten. Og det gjelder også for gresskarfrø, takket være deres lave karbohydrater, høye fettinnhold og moderat proteininnhold.

Gresskarfrø er keto-vennlige og generelt bra for deg. Selv om fettet deres hovedsakelig er pro-inflammatoriske omega-6-fettsyrer, er gresskarfrø også en kilde til anti-inflammatoriske næringsstoffer, som vitamin E og sink. I tillegg er de en rimelig kilde til kvalitetsernæring og kan hjelpe deg med å holde deg til et budsjett.

De kan passe inn i salte og søte retter med sin grønne nyanse og nøtteaktige smak. Hvis du vil prøve forskjellige gresskarfrøprodukter, vet at det er enkelt å lage hjemmelaget gresskarfrøpasta, måltid og til og med melk med en kvalitetsmikser.

Referanser:

  1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Frø, gresskar- og squashfrøkjerner, tørket. april 2019. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
  1. Syed QA, Akram M, Shukat R. Ernæringsmessig og terapeutisk betydning av gresskarfrøene. BioMedical. 2019; 21(2) 15798-15803. DOI: 10.26717/BJSTR.2019.21.003586
  1. Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Helseimplikasjoner av høye omega-6 flerumettede fettsyrer. J Nutr Metab. 2012;2012:539426. doi:10.1155/2012/539426
  1. Zivkovic AM, Telis N, German JB, Hammock BD. Omega-3-fettsyrer i kosten hjelper til med modulering av betennelse og metabolsk helse. Calif Agric (Berkeley). 2011;65(3):106-111. doi:10.3733/ca.v065n03p106

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *