Er pistasjnøtter Keto-vennlige? – Min søte Keto

  • By: Jan Helge
  • Date: april 21, 2022
  • Time to read: 5 min.

Sharing is caring!


Legenden sier at pistasjnøtter en gang utelukkende var maten til kongelige, og vi kan lett se hvorfor det ville være tilfelle.

De er vanedannende salte, men likevel søte, har en kremet tekstur og en fascinerende grønn fargetone: alt som bare har luksus skrevet over det hele. Deres rike smak gjør hver søt smak bedre; tenk pistasj-is, baklava, rispudding eller ostekake.

Og selv om det ikke er tvil om at pistasjnøtter er en deilig nøtt, er de keto-vennlige?

Vel, ja og nei. Pistasjnøtter har mer karbohydrater enn andre nøtter, men du kan oppveie dette problemet ved å holde porsjonene lave. Her er mer om pistasj ernæring og deres mange bruksområder på en keto diett.

Morsomme pistasjfakta

Pistasjenøtter er trenøtter som er hjemmehørende i Vest-Asia og dyrkes nå over hele verden, inkludert i USA, Iran og Kina. Pistasjtreet er en hardfør ørkenplante som kan leve opptil 300 år!

De er også en av de eldste spiselige nøttene som er kjent for mennesker, med forskere som sier at det er bevis på at de ble konsumert for 300 000 år siden [1]. I tillegg er de en av to nøtter nevnt i Bibelen, den andre er mandler.

Pistasjenøtter er en relativt miljøvennlig nøtt å produsere fordi de trives i tørre omgivelser.

Nøttene er innkapslet i et hardt skall som har et levende rødt skrog når de modnes. Skjellene åpner seg naturlig under modningen. Når de er høstet, går pistasjenøtter gjennom tørking og steking for å forbedre smaken, teksturen og holdbarheten.

pistasjnøtter keto

Er pistasjnøtter Keto-vennlige?

Det kommer an på hvor mye du spiser.

Pistasjnøtter er ikke den beste nøtten for å holde karboinntaket lavt. De har rundt 17 g netto karbohydrater i en 100 g porsjon eller nesten 5 g netto karbohydrater i en unse [2].

Men de er trenøtter, og som de fleste nøtter er nesten halvparten av kaloriene deres fra fett. Så vi vil si at pistasjnøtter kan være en del av keto-dietten din, men bare hvis de spises med måte.

Prøv å begrense inntaket av pistasjnøtter til en håndfull eller to om dagen, og se hvor godt de passer til dine daglige makroer.

Pistasjnøtter gir sunt enumettet fett (MUFA), som er knyttet til forbedret kardiovaskulær helse og vekttap [3]. Det betyr at å gjøre dem til en del av keto-dietten din kan bidra til å øke fettforbrenningspotensialet.

Andre fordeler med pistasj

I tillegg til at nesten halvparten av tørrvekten deres (46%) er sunt og ketovennlig fett, inneholder pistasjenøtter også protein.

En porsjon på 1 oz har nesten 6 g mettende protein eller 20 % av tørrvekten til pistasjenøtter [2]. I tillegg viser forskning at pistasjnøtter har en større balanse av essensielle aminosyrer enn de fleste andre nøtter, spesielt forgrenede aminosyrer (BCAA) [1].

Disse aminosyrene er av spesiell betydning for muskelvekst og restitusjon. Steking av pistasj ser også ut til å bidra til å gjøre disse aminosyrene lettere å fordøye.

Pistasjnøtter pakker også fiber. En liten porsjon på 1 oz vil gi deg omtrent 3 go fiber eller 12 % av DV. Fiber er en ufordøyelig karbohydrat som øker metthetsfølelsen, senker blodsukkeret, absorberer overflødig galle og kolesterol og forbedrer tarmhelsen.

Forskere ser også pistasjnøtter som en av de beste kildene til essensielle B-vitaminer og flere andre mikronæringsstoffer [1]. Men hvor de virkelig skinner er i antioksidantinnholdet – de tilhører de 50 beste matvarene med høyest antioksidantinnhold.

Forskning viser at de har et høyt antioksidantinnhold sammenlignet med andre nøtter, inkludert tokoferoler, fyllokinon, karotenoider, klorofyll og flavonoider.

Som et resultat er det ingen overraskelse at studier har funnet at å spise pistasjnøtter øker blodets antioksidantnivå og reduserer oksidasjonen av LDL-kolesterol [1]. Det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og andre sykdommer knyttet til ukontrollert oksidasjon, blant annet.

Hvordan spise pistasjnøtter på Keto

Pistasjnøtter på keto er ok bare når du holder inntaket moderat. Siden de fleste på keto-dietten har som mål å holde sine daglige karbohydrater på under 50 g per dag, er det en god idé å begrense pistasjenøtter til maksimalt 2 oz om dagen, som gir omtrent 10 g netto karbohydrater.

Etter vår mening er den beste måten å begrense pistasjinntaket på mens du nyter smaken ved å legge dem til søtsaker og desserter.

Pistasjnøtter er lastet med jordsmak, og du trenger ikke spise mye for å nyte dem. Her er bare et par eksempler som gjør god bruk av pistasjnøtter samtidig som du holder karbohydrater lavt:

I tillegg kan du strø en håndfull pistasjnøtter over yoghurt, smoothies, frokostboller, muffins, pannekaker og nesten hva som helst.

Takeaways

Så, er pistasjnøtter keto-vennlige? De fleste vil si nei, gitt karbohydratinnholdet. Men når du holder inntaket til en eller to porsjoner om dagen, kan du trygt nyte pistasjnøtter uten å sette ketose i fare.

Jada, det finnes nøtter med høyt fettinnhold som passer bedre til en lavkarbo livsstil. Men la oss være ærlige, ingen kan sammenlignes med pistasjnøtter når det gjelder smaksfaktoren. Så dryss litt av denne nøtten over dine favoritt keto desserter og søtsaker slik at du ikke føler at du frarøver deg selv favorittsmaken.

Referanser:

  1. Mandalari G, Barreca D, Gervasi T, et al. Pistasjnøtter (Pistacia vera L.): Produksjon, næringsstoffer, bioaktive stoffer og nye helseeffekter. Planter (Basel). 2021;11(1):18. Publisert 2021 22. desember. doi:10.3390/plants11010018
  1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Nøtter, pistasjnøtter, tørrristede, tilsatt salt. april 2019- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169426/nutrients
  1. Mashek DG, Wu C. MUFAs. Ad Nutr. 2015;6(3):276-277. Publisert 2015 15. mai. doi:10.3945/an.114.005926Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *