Fordelene med macadamianøtter på Keto

 • By: Jan Helge
 • Date: mai 29, 2022
 • Time to read: 6 min.

Sharing is caring!


Macadamianøtter er den feteste nøtten som finnes. De har også en rik, smøraktig smak som gjør dem utrolig deilige. Og likevel ser vi sjelden at de blir nevnt som en keto-vennlig ingrediens. Så hvorfor er det det?

Mest sannsynlig er macadamias ikke så populære som andre nøtter fordi de er kostbare.

Macadamia kan koste dobbelt så mye som mandler, eller omtrent $25 per pund! Og la oss være ærlige, de fleste keto-slankere har ikke så mye ekstra penger for nøtter.

Men disse eksotiske godbitene kan fortsatt ha en plass i keto-dietten uten å skade lommeboken. Her er mer om macadamianøtter og fordelene de kan gi deg hvis du spiser lavkarbo.

macadamianøtter keto

Hva er macadamianøtter?

Macadamianøtter er trenøtter fra Proteaceae familie av blomstrende planter hjemmehørende i Australia [1]. Det finnes mange arter av Macadamiamen bare to er dyrket for kommersiell nøtteproduksjon.

Nøttene selges vanligvis ristede, men du finner rå nøtter også.

Som allerede nevnt, er macadamianøtter kostbare. Det er hovedsakelig fordi å dyrke dem er en lang og komplisert prosess. Trærne bruker opptil 10 år på å produsere frukt og kan bare dyrkes i bestemte miljøer.

Å behandle dem er også ganske vanskelig fordi de krever spesielle instrumenter for å knekke de tøffe skallene.

Alt dette betyr at det er få produsenter av macadamianøtter, noe som gjør dem sjeldne, men svært ettertraktede.

Smakmessig er macadamias kjent for sin rike og smøraktige smak, som ofte sammenlignes med kakaosmør eller hvit sjokolade.

Teksturen deres er også mer kremet enn hva du forventer av en nøtt. Mange foretrekker macadamias stekt, selv om de kan spises rå.

Er macadamianøtter Keto-vennlige?

Helt sikkert!

Faktisk er macadamianøtter den ultimate ketonøtten.

Minst 60 % av tørrvekten deres er laget av fett, og noen ganger kan de inneholde opptil 80 % fett.

Karbotallet deres er lavt som et resultat – ca 5,2 g netto karbohydrater i 100g rå nøtter [2]. De fleste andre nøtter har nesten dobbelt så mange karbohydrater som finnes i macadamias.

Noen keto-slankere foretrekker å gjøre anti-inflammatorisk umettet fett til det dominerende fettet i kostholdet, og macadamias kan også hjelpe med det.

Bare 12 % av fettet i macadamianøtter er umettet, og litt over 1 % er flerumettet omega-6 fett. Resten er enumettede fettsyrer (MUFA) – samme type fett som er ansvarlig for helsefordelene til olivenolje.

Og når det gjelder protein i macadamianøtter, har en porsjon på 1 oz 2,24 g av dette viktige næringsstoffet eller rundt 8 % av tørrvekten deres [3]. De har alle essensielle aminosyrer bortsett fra tryptofan.

Fordeler med macadamianøtter

Macadamianøtter gir helse og andre fordeler, spesielt på en keto-diett. Regelmessig spising av macadamianøtter har vært assosiert med følgende:

Kardiovaskulær helse

Studier på effekten av macadamianøtter på voksne med høyt kolesterol har funnet at deres MUFA reduserer oksidativt stress, betennelse og totalt og LDL kolesterol [4, 5]. I tillegg er MUFA-er generelt beskyttende for kardiovaskulær helse, så det kan hjelpe å inkludere mat som inneholder dem.

vekttap

MUFA-ene i macadamianøtter kan også hjelpe med vekttap. Det er fordi MUFA-er har en høy oksidasjonshastighet, noe som betyr at kroppen ser ut til å brenne dem raskt for å produsere energi [6].

De er også knyttet til diett-indusert termogenese, dvs. økt metabolsk hastighet etter matinntak. Det kan hjelpe kroppen din med å forbrenne overflødig fett, spesielt når det kombineres med en keto-diett.

Sunn metabolisme

MUFA-er er også nyttige for å forhindre metabolsk syndrom, som refererer til en klynge av tilstander knyttet til dårlig metabolsk helse [7], som høyt blodtrykk, høyt blodsukker, forhøyede kolesterol- eller triglyseridnivåer og ekstra vekt rundt midjen. En av hovedårsakene er at de øker fettforbrenningen.

Sterk immunitet

Dietter med mye oljesyre, den viktigste MUFA i macadamianøtter, ble funnet å ha sterke anti-inflammatoriske egenskaper [8]. Dessuten, ifølge noen undersøkelser, siden celler i immunsystemet er involvert i betennelse og inflammatorisk sykdom, ser det også ut til at oljesyre påvirker immuniteten.

I tillegg til det ovennevnte er macadamianøtter også en kilde til fiber, og gir 10% av dette næringsstoffet i en 1 oz porsjon. Fiber er avgjørende for metabolsk helse og tarmhelse, og hjelper også til å senke kolesterolnivået.

Macadamianøtter på en Keto-diett

Det er utallige måter å legge til og nyte macadamias på en lavkarbo livsstil. Disse rike, kremete og generelt smakfulle nøttene kan passe inn i salte og (heldigvis for oss) søte måltider. De har en ganske mild, noe søt smak som gjør macadamias fornøyelig alene. Men andre måter å spise dem på inkluderer:

Macadamianøtter kan også finmales til keto-kjeks og andre bakevarer. Eller de kan bearbeides til nøttesmør. Når vi snakker om sistnevnte, synes vi det er en av de smakfulleste og rikeste nøttesmørtypene du kan nyte.

Men fordi macadamias er så kostbare, er de vanligvis ikke den beste nøtten for de fleste lavkarbo-slankere. Hvis du ønsker å gjøre dem til en vanlig del av kostholdet ditt, kan du spare penger ved å kjøpe i bulk og med rabatt.

Macadamia-kaker

Med ingrediensene oppført nedenfor, en Macadamia-kake kommer ut til å være ca 68 kalorierFett: 6,1 g (hvorav mettet: 3,1 g, MUFA-er: 2,6 g), Totale karbohydrater: 2,5 g, Fiber: 1,6 g, Netto karbohydrater: 0,9 gProtein: 1,6 g

FÅ OPPSKRIFTEN

Lavkarbo cookies
Macadamia nøttesmør

Macadamia-nøttesmør er den ultimate lavkarbo keto-luksusen i hjemmelaget nøttesmør. Følg denne steg-for-steg guiden for å lære hvordan du lager ditt eget nøttesmør. En enkel og deilig måte å spare penger på!

FÅ OPPSKRIFTEN

Hvorfor elsker vi macadamianøttesmør? Ikke bare fordi vi elsker nøtter generelt! Macadamia er full av fett av høy kvalitet og lite karbohydrater. #hjemmelaget #makadamia #nøttesmør

Takeaways

Med sitt eksepsjonelt høye fettinnhold og lave nivå av karbohydrater er macadamianøtter noen av de beste nøttene for keto-dietten.

Men på grunn av deres høye pris, velger de fleste keto-spisere for mandler, valnøtter og andre rimeligere nøtter for å dekke deres daglige ernæringsbehov og trang til crunch og sødme.

Men macadamias kan fortsatt ha en spesiell plass i keto-pantryet ditt som en sporadisk overbærenhet. Å legge dem til kostholdet ditt kan hjelpe deg med å øke inntaket av sunne MUFAer samt fiber, protein og andre næringsstoffer.

Referanser

 1. Macadamia. teknisk informasjon. INC International Nut and Dried Fruit Council. 2018. Åpnet januar 2022. https://www.nutfruit.org/files/tech/1548322203_Technical_Information_Kit_Macadamias_Final.pdf
 1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Nøtter, macadamianøtter, rå. april 2019- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170178/nutrients
 1. Macadamianøtter. vitenskap direkte. Åpnet januar 2022. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/macadamia-nuts
 1. Garg ML, Blake RJ, Wills RB, Clayton EH. Inntak av macadamianøtter modulerer gunstig risikofaktorer for koronararteriesykdom hos hyperkolesterolemiske personer. Lipider. 2007;42(6):583-587. doi:10.1007/s11745-007-3042-8
 1. Griel AE, Cao Y, Bagshaw DD, Cifelli AM, Holub B, Kris-Etherton PM. En diett rik på macadamianøtter reduserer total- og LDL-kolesterol hos mildt hyperkolesterolemiske menn og kvinner. J Nutr. 2008;138(4):761-767. doi:10.1093/jn/138.4.761
 1. Soares MJ, Piers LS, Walker KZ, O’Dea K. Er det en rolle for enumettet fett i kostholdsbehandlingen av fedme?. Asia Pac J Folkehelse. 2003;15 Suppl:S18-S21. doi:10.1177/101053950301500S06
 1. Sheashea M, Xiao J, Farag MA. MUFA i metabolsk syndrom og assosierte risikofaktorer: er MUFA den motsatte siden av PUFA-mynten?. matfunksjon. 2021;12(24):12221-12234. Publisert 2021 13. desember. doi:10.1039/d1fo00979f
 1. Carrillo C, Cavia Mdel M, Alonso-Torre S. Oljesyres rolle i immunsystemet; Virkningsmekanismen; en anmeldelse. Nutr Hosp. 2012;27(4):978-990. doi:10.3305/nh.2012.27.4.5783Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *