Fugleskremsler, festivaler og morsom mat

  • By: Jan Helge
  • Date: januar 14, 2023
  • Time to read: 2 min.

Sharing is caring!

«Skremselfestivaler arrangeres over hele verden, men de er spesielt populære i Storbritannia, hvor bruken av fugleskremsler som avlingsbeskyttere går tilbake til antikken.

Fugleskremsler er vanligvis bygget av halm og tre, men i middelalderens Storbritannia var fugleskremsler gutter som hadde i oppgave å skremme bort fugler. Kjent som fugleskremmere eller fugleskremmere, patruljerte de hveteåkrene med sekker med steiner og avverget enhver kråke eller stær som forsøkte å lande i åkeren ved å vifte med armene og kaste steiner.

Da den store pesten i 1348 utslettet halvparten av Storbritannias befolkning, kunne ikke grunneierne finne nok gutter til å ansette dem som fugleskremmere for å beskytte avlingene deres. Så fylte de sekker med halm, skar ut ansikter av kålrot eller kalebasser og laget bilder som sto ved stolpene. Fugleskremmere fortsatte å patruljere britiske felt til tidlig på 1800-tallet, da nye fabrikker og gruver åpnet, og ga bedre betalte jobber for barn.I dag bringer hundrevis av landsbyer over hele Storbritannia farge, liv og moro til landsbygda ved å organisere fugleskremselfestivaler der landsbyboere konkurrerer mot hverandre for å bygge det beste fugleskremselet av det materialet de kan få tak i – gryter og panner, trestubber og grener, ødelagte møbler og kasserte klær. Kosedyrene vises deretter utenfor hjemmet deres, på plenene deres eller på gatene, for alle å se. Festivaler finner vanligvis sted om sommeren, fra mai til juli, men noen byer foretrekker å holde dem om høsten.

Til tross for en flere hundre år gammel tradisjon med fugleskremsler, er de fleste fugleskremselfestivaler i Storbritannia mindre enn tjue år gamle. De er organisert som underholdning for både barn og voksne og er vanligvis forbundet med en eller annen form for pengeinnsamling til veldedige organisasjoner.

Noen av byene der festivalen er mer populær er Kettlewell, Heather, Ray, Barton Mills, Flamstead, Bromyard og mange flere.»

Ordene ovenfor er hentet fra her i tillegg til alle bilder fra google

Har du vært på noen fugleskremselfestivaler? De kan være så gøy, selv om mange festivaler har måttet avlyses under Covid de siste årene.

Høsten er imidlertid rett rundt hjørnet, og det kan være en slik i nærheten av deg 😊

Hvis du leter etter en inspirerende fugleskremsel (eller Halloween) forrett hvorfor ikke prøve dette

Rett til kosedyr

så gøy – les mer her


Denne bloggen presenteres i magasinstil – vi håper alle finner noe for seg selv. En rekke artikler, forskning, tanker, bilder, musikk og oppskrifter venter på deg! Imidlertid kan ikke alle oppskriftsideene som presenteres på denne bloggen være riktige for deg. Hvis du kan ha matallergier eller tilhørende helseproblemer, bør disse alltid tas i betraktning. Hvis du diabetiker og ikke vet hvordan visse matvarer kan påvirke blodsukkeret ditt, er det best å ta en test dvs. bruk glukometeret ditt. Hvis du har noen bekymringer om helsen din, anbefales det alltid at du konsulterer legen din eller medisinsk personell.

Alt godt Jan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *