Hva er vaniljeekstrakt og er det Keto-vennlig?

  • By: Jan Helge
  • Date: april 19, 2022
  • Time to read: 4 min.

Sharing is caring!


Vanilje er for bakere hva salt er for kokker: en viktig smaksforsterker. Uten det ville favorittkakene og -kakene dine smake kjedelig. Og fordi vaniljebønner er dyre, er de fleste av oss avhengige av vaniljeekstrakt for å gi favorittdessertene våre et løft av sårt tiltrengt smak.

Men hva er det egentlig i en flaske vaniljeekstrakt? Er det til og med keto-vennlig?

Vel, vaniljeekstrakt er en løsning av vaniljesmak og alkohol. Mange land har strenge regler og bestemmelser som regulerer bruken av «vaniljeekstrakt»-etiketten. Disse reglene bør hjelpe forbrukerne å vite hva som er virkeligheten fra imitasjonen, men det er ofte ikke tilfelle siden merking kan være ganske misvisende.

Og når du er på en keto-diett, kan villedende etiketter ødelegge forsøkene dine på å holde karboinntaket lavt.

For å unngå dette problemet her er mer om hva vaniljeekstrakt er og hvordan du velger det beste vaniljeekstraktet for din keto desserter.

Hva er vaniljeekstrakt?

The American Culinary Federation Education Foundation definerer vaniljeekstrakt som «en løsning laget ved å trekke spekede vaniljestenger i alkohol til smaken er tilsatt [1].» Produsenter maler opp de herdede bønnene og legger dem til alkohol for å lage vaniljeekstrakt. Ofte tilsetter produsenter også vann og andre ingredienser.

Vaniljestang, som vaniljeekstrakt er laget av, er faktisk fruktene av en tropisk orkideplante. De har over 200 smaksforbindelser, noe som forklarer hvorfor vanilje er en av de mest komplekse smakene som finnes. Men deres primære smakskomponent kalles vanillin.

Vanillin finnes i dag også som syntetisk smakstilsetning. Vaniljearoma, vaniljeessens og til og med produkter som har «ekstrakt» i tittelen bruker kunstig vanillin i stedet for ekte vanilje. Det er fordi vanillin er billig sammenlignet med vaniljeekstrakt.

Heldigvis, for å hjelpe forbrukere fra å bli villedet, kontrollerer FDA og andre byråer hvilke produkter som kan bære etiketten «vaniljeekstrakt».

FDA krever at vaniljeekstrakt inneholder minst 35 % alkohol og 13,35 gram vaniljebønner per gallon [2]. Imidlertid lar FDA også produsenter legge til glyserin, dekstrose, sukker, maissirup og andre valgfrie ingredienser til produkter merket som vaniljeekstrakt.

Typer vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt kommer i to hovedtyper:

Ren

Som allerede forklart, definerer FDA vaniljeekstrakt som løsninger laget med ekte vaniljebønner som den viktigste smaksingrediensen og ingenting annet. Derfor, hvis du ser en flaske med «vaniljeekstrakt» på etiketten, betyr det at aromaen til dette produktet kommer fra ekte vaniljebønner.

Etterligning

Imitert vanilje, vaniljearoma og vaniljeessens er produkter som har syntetisk vanillin som hovedsmaksstoff. Syntetisk vanillin er produsert fra trebiprodukter og har ikke kompleksiteten til naturlig vanilje.

Imidlertid er disse smakstilsetningene mye billigere enn ren vaniljeekstrakt.

Vaniljeekstrakt kan også være hjemmelaget og kommersielt produsert.

Alle dere trenger vaniljestang og matgodkjent alkohol eller til og med vodka for å lage et hjemmelaget ekstrakt. Bare plasser fire delte vaniljebønner i 8 oz alkohol og oppbevar på et kjølig sted vekk fra direkte sollys i et par uker eller måneder. Jo lenger vaniljestønnene sitter i alkoholen, jo sterkere aroma.

Kommersielt produsert vaniljeekstrakt er laget med belg dyrket på Madagaskar, Indonesia, Papua Ny-Guinea og Mexico.

Er vaniljeekstrakt Keto-vennlig?

De fleste merker av ren vaniljeekstrakt er keto-vennlige. Det er fordi de fleste inneholder vaniljebønner, alkohol og vann som de eneste ingrediensene. Men som allerede nevnt, tillater FDA produsenter av vaniljeekstrakt å legge til sukker, dekstrose og maissirup til produktene sine.

Den eneste måten å unngå å legge til disse sukkerholdige ingrediensene til bakevarene ved et uhell er å lese ingredienslisten og ernæringsfakta-etiketten. For eksempel, hvis du bare ser vaniljebønneekstraktiver, vann og alkohol på ingredienslisten og produktet viser 2 g karbohydrater per teskje, kan du trygt bruke det i keto-dessertene dine.

Selv om det er mindre pålitelig, sjekk også fargen. Ekte vaniljeekstrakt har en dyp brun farge som kommer direkte fra vaniljestangene. Imitert vanilje, til sammenligning, er tydelig. Noen produsenter legger imidlertid til karamellmatfarge for å få det til å se mer ut som ekte vare.

Og til slutt, ta prisen som en indikator på kvalitet. Vanilje er veldig dyrt: det er det nest dyreste krydderet i verden etter safran [1], selv om prisene nylig har falt. For øyeblikket er minste eksportpris på vanilje $250 per kilogram (2,2 lbs) [3]. Som et resultat er den gjennomsnittlige kostnaden for vaniljeekstrakt $ 20 for en 8 oz flaske. Imitert vanilje kan bli funnet for en $ 1 per 8 oz flaske.

Er imitert vaniljeekstrakt Keto-vennlig?

Ja, imitert vanilje er vanligvis også keto-vennlig. Hvis budsjettet ditt ikke tillater dyrt vaniljeekstrakt, bruk gjerne vaniljeimitasjon i ketobakstvarene dine. Imidlertid dette er viktig å huske – les alltid ingredienslisten og ernæringsfakta-etiketten før du kjøper.

Vaniljeimitasjon er vanligvis laget med vann, alkohol, vanillin, karamellfarge og konserveringsmidler. Alle disse ingrediensene har knapt noen effekt på blodsukkernivået. Noen merker kan legge til sukker og andre ikke-keto-ingredienser, men dette er sjeldent.

En annen ting å merke seg er at dets lavkarbo-antall er der fordelene med imitert vanilje slutter. Imitert vanilje gir ikke antioksidanter og andre fordelaktige forbindelser av ren vanilje [4]. En annen ulempe er at smaken rett og slett ikke kan måle seg med den komplekse aromaen av vanilje.

Referanser

  1. American Culinary Federation Education Foundation. Månedens ingrediens: Vaniljeekstrakt. mars 2020 Tilgjengelig på: https://www.acfchefs.org/download/documents/ccf/nutrition/2020/202003_ingredient.pdf
  2. FDA/CEDR ressursside. vaniljeekstrakt. Åpnet oktober 2021. https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-B/part-169/subpart-B/section-169.175
  3. Etterspørselen etter Gelski J. Vanilje øker etter hvert som foodservice kommer seg. Food Business Ny. juni 2021. https://www.foodbusinessnews.net/articles/18799-vanilla-demand-rises-as-foodservice-recovers
  4. Shyamala BN, Naidu MM, Sulochanamma G, Srinivas P. Studier av antioksidantaktivitetene til naturlig vaniljeekstrakt og dets bestanddeler gjennom in vitro-modeller. J Agric Food Chem. 2007;55(19):7738-7743. doi:10.1021/jf071349+Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *