Keto-dietter ser ut til å lette polycystisk nyresykdom

  • By: Jan Helge
  • Date: februar 3, 2023
  • Time to read: 2 min.

Sharing is caring!

Keto-dietter ser ut til å lette polycystisk nyresykdom

Thomas Weimbs, en biokjemiker ved University of California, Santa Barbara, forventet ikke at slike dietter skulle fungere i en musestudie for noen år siden. Men det skjedde. Å gi mindre mat til laboratoriemus hvis genom har blitt endret for å gi dem polycystisk nyresykdom (PKD), resulterte i en betydelig forbedring av nyresykdommen.

Deretter fortsatte Weimbs team med å bestemme mekanismen for bedøvingseffekten og fant ut at det var en metabolsk tilstand av ketose.

Å sette laboratoriedyr i en tilstand av ketose ved bruk av ketogene dietter, intermitterende faste eller administrering av keton beta-hydroksybutyrat (BHB) resulterte i samme effekt. Resultatet var så slående at forskerne måtte dobbeltsjekke dyrenes genotyper for å sikre at de hadde rett. Men slik var det: ketose, fasteresponsen som også er grunnlaget for populære dietter, reduserte faktisk nyrecyster hos dyr.

«Funnene våre hadde en enorm innvirkning,» sier Weimbs. «De gjorde et stort plask på banen.» Faktisk så stor at mange PCKD-pasienter har begynt å følge en ketogen diett i et forsøk på å bremse eller til og med forbedre sykdommen, som involverer smertefulle, væskefylte cyster i nyrene og påvirker millioner av mennesker over hele verden, svekker organfunksjonen og ofte krever dialyse for sene stadier av sykdommen.

Klikk HER Les mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *