Ketogene diettips for nybegynnere

  • By: Jan Helge
  • Date: januar 29, 2023
  • Time to read: 3 min.

Sharing is caring!

ketogen diett, også kjent som keto, er en spiseplan med høyt fettinnhold og lavkarbo som har eksistert i mange år og som øker i popularitet veldig raskt. Det har blitt brukt til vekttap og generell helseforbedring. Selv om det finnes mange versjoner av keto-dietter, forbyr de alle karbohydratrik mat. Prinsippet for en ketogen spiseplan er å indusere «ketose», en metabolsk tilstand, ved å øke fettinntaket og redusere karbohydratinntaket.

Når kroppen din mangler karbohydrater som energikilde, går du inn i en tilstand av ketose, hvor kroppen forbrenner fett for energi. Teknikken bidrar til å redusere kroppsfett. Men for folk som er vant til et karbohydratrikt kosthold, kan det være utfordrende å følge denne høyfett- og lavkarbo livsstilen.

For ikke å bli distrahert, planlegg måltidene for uken som kommer. Dette vil hjelpe deg å unngå å lage mat eller bestille usunne tilberedte måltider. Et av de beste tipsene er kanskje å kutte ut maten du bør unngå. På denne måten trenger du ikke konstant å kjempe mot fristelser. Bli kvitt sukkerholdig mat som godteri, bordsukker, kaker, bakverk, sjokolade, iskrem, juice, brus, lønnesirup og honning.

Andre matvarer å unngå inkluderer stivelsesholdige grønnsaker, belgfrukter, frukt med høyt sukker som druer, meieriprodukter med lite fett, meieriprodukter som ost, frø og vegetabilske oljer. Og det handler ikke bare om å gi opp visse matvarer eller varer; Ikke glem å fylle opp ketostifter. Mat i spiskammeret ditt kan inkludere urter og krydder som kanel, basilikum, dill, lavkarbo krydder og nøtter som macadamianøtter, mandler og solsikkefrø.

Vurder også å ha sukkerfrie søtningsmidler som allulose, erytritol og arhat, lavkarbo mel som kokosmel, mandelmel, linfrømel og sukkerfrie drikker som te og kaffe. Snacks kan omfatte kokte egg, avokado, oliven, nøtter og frø og ost.

Enten du er på en ketogen diett eller ikke, er det viktig å holde deg hydrert. Å spise karbohydrater hjelper kroppen din med å lagre vann, men en lavkarbo keto diett skyller ut mer vann, så det er viktig å drikke nok vann mens du er på en keto diett.

En vanlig misforståelse om keto-dietten er at du kan spise så mye protein du vil. Men du må moderere proteininntaket, siden du også reduserer karbohydrater. Protein omdannes til glukose, og overspising av protein kan potensielt sparke kroppen din ut av ketose.

Til tross for alle fordelene med keto-dietten, som vekttap og generell god helse, bør du være forberedt på én stor potensiell bivirkning: keto-influensaen. Dette er perioden etter at du starter en diett når kroppen tilpasser seg lavkarbo og forbrenner fett for å få energi. Noen mennesker kan føle seg elendige, men andre har ikke problemer med keto-influensa.

I løpet av den første uken eller de første ti dagene kan kroppen din føles ekstremt treg, spesielt i lemmene, og du kan oppleve mental tåke. Det kan være ganske vanskelig å gå i trapper. Ved å forstyrre fiberinntaket kan keto forårsake forstoppelse eller diaré. Av denne grunn bør du vurdere å starte din keto-spiseplan på dagen uten for mange forpliktelser eller tidsfrister for kroppen din til å hvile.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *