Ketonuri

 • By: Jan Helge
 • Date: januar 7, 2023
 • Time to read: 6 min.

Sharing is caring!

Ifølge mange kilder er ketonuri ganske enkelt tilstedeværelsen av ketoner i urinen. (en, 2)

Dette er et konsept som mange av oss i keto-verdenen er kjent med. Hvor mange av oss har ikke kjøpt ketonteststrimler (også kjent som «Ketostix») på vårt lokale apotek for å se om vi er i ketose?

På keto ønsker vi å produsere ketoner – det er mange av dem! – som vil bidra til å gi energi til kroppen mens vi nyter deres mange helsefordeler.

Når du kutter karbohydrater og begynner å produsere ketoner, vil noen av dem skilles ut gjennom nyrene i urinen, teknisk kalt ketonuri.

Men er det dårlig? «Ketonuria» høres litt illevarslende ut.

For de fleste som generelt er sunne og følger en ketogen diett for å gå inn i en tilstand av ernæringsmessig ketose, er ketose og de resulterende urinketonene ikke en bekymring.

Registrert sykepleier David Hope, RN bemerker at «hvis glukosenivåene dine er nær normale og du er godt hydrert, er ikke ketose et problem. Mange lavkarbodietter skaper med vilje ketose, da dette kan være en indikasjon på fettforbrenning og vekttap.»

Ketonuri blir et problem først og fremst for personer som ikke naturlig produserer nok insulin, for eksempel type 1 diabetikere. For disse menneskene kan ketonuri være et symptom på en svært alvorlig tilstand som kalles ketoacidose.

For å skille ketonuri som følge av sunn ketonmetabolisme fra en mer alvorlig tilstand, definerer noen kilder begrepet strengere.

For eksempel sier Oxford Dictionary at ketonuri er «utskillelse av en unormalt stor mengde ketonlegemer i urinen, karakteristisk for diabetes mellitus, sult eller andre sykdommer». (en)

For våre formål er denne andre definisjonen mye mer nyttig. Les videre mens vi diskuterer årsakene og symptomene på ketonuri, situasjoner som krever ytterligere legehjelp, og personer som er mest utsatt.

Symptomer på ketonuri

Generelt har friske mennesker som ikke har diabetes en mekanisme i kroppen for å hindre at ketonnivåene blir for høye. For disse menneskene er urinketoner bare ett av tegnene på ketose.

Andre tegn inkluderer økt tørste, mangel på appetitt, vekttap og fruktig pust. I denne sammenhengen utgjør de liten eller ingen risiko og lindres ofte med elektrolytter og over tid.

Hos personer med type 1 diabetes og andre mer alvorlige tilstander kan ketoner bygge seg opp til svært høye nivåer. Sammen med høyt blodsukker kan høye nivåer av ketoner forårsake en tilstand som kalles ketoacidose, en livstruende tilstand.

Regelmessig urintesting for ketonuri kan være et viktig skritt for å identifisere ketoacidose tidlig og få riktig behandling.

Her er noen symptomer som kan følge med ketonuri og ketoacidose, som indikerer et behov for legehjelp: (en, en)

 • overdreven tørste
 • Hyppig urinering
 • Kvalme og oppkast
 • Tung pust eller kortpustethet
 • Fruktig pust
 • Sent studenter
 • Svakhet
 • Forvirring

Det er viktig å avklare dette punktet: Hvis du ikke har diabetes, vil ikke keto forårsake ketoacidose.. På samme måte er ketonuri bare et tegn på problemer hos personer med visse typer diabetes, graviditet eller andre høyrisikotilstander.

Årsaker til ketonuri

Når kroppen produserer ketoner, ender noen av dem i urinen. For å fastslå årsakene til ketonuri, trenger vi derfor ikke å se lenger enn årsakene til ketose eller ketondannelse.

Kroppene våre er mirakuløst designet for å produsere ketoner slik at vi kan bevege oss når det ikke er nok mat eller når kroppen tror det ikke er nok. Ved faste, faste og langvarig trening kan du altså gå inn i en tilstand av ketose.

Ketonuri kan oppstå med alvorlig stress eller sykdom. Det anslås at ca. 15 % av ikke-diabetiske sykehuspasienter har ketoner i urinen. (en)

Og selvfølgelig produserer vi noen ganger ketoner med vilje ved å følge en ketogen diett.

I alle disse situasjonene er ketonuri vanlig og vanligvis ikke en grunn til bekymring.

For personer hvis kropper ikke naturlig produserer tilstrekkelig insulin, er ketonuri et advarselstegn på at ketoacidose kan være tilstede eller utvikles.

I disse tilfellene, ifølge National Institute of Health and Excellence i Storbritannia, indikerer «tilstedeværelsen av ketoner at insulinkonsentrasjonen er for lav ikke bare til å kontrollere blodsukkerkonsentrasjonen, men også for å forhindre nedbryting av fett (lipolyse)» . (en)

Overdreven alkoholforbruk kan også føre til ketonuri og ketoacidose. Alkoholisme er ofte ledsaget av dårlig ernæring og ernæringsmessige mangler, slik at kroppen bryter ned fett for å opprettholde seg selv, og produserer ketoner i prosessen.

Ketonuri ved diabetes mellitus

Den desidert vanligste sykdommen som fører til ketonuri er dårlig kontrollert diabetes. Insulin er nødvendig for å stoppe økningen i ketonnivåene før de blir for høye. Uten nok insulin kan det utvikles ketonuri og ketoacidose.

For disse menneskene er ketonuri et farlig tegn som krever nøye overvåking og legehjelp.

Det regnes som en medisinsk nødsituasjon når ketonuri og høyt blodsukker (>250 mg/dl) begge er tilstede. Kombinasjonen tyder på insulinmangel og høy risiko for ketoacidose. (en, en)

Diabetikere tar vanligvis en urinprøve for å se etter ketonuri. Diabetikere rådes ofte til å se etter ketoner i urinen når blodsukkernivået er over 240 mg/dL. (en)

American Diabetes Association anbefaler å oppsøke lege hvis en urinanalyse viser høye nivåer av ketoner med eller uten høyt blodsukker. (en)

Å teste for ketonuri hjemme er enkelt og rimelig, og kan utgjøre forskjellen i å få riktig behandling før ketonnivåene dine blir for høye.

Ketonuri under graviditet

Ketonuri kan være ganske vanlig i ulike stadier av svangerskapet, fødselen, i postpartumperioden og til og med under amming. Det rammer minst én av fem kvinner. (en)

Noen typiske – og vanligvis midlertidige – årsaker til ketonuri i friske svangerskap inkluderer oppkast, trening eller rett og slett faste over natten. I hvert av disse tilfellene føler kroppen mangel på energi, så den bryter ned kroppsfett til drivstoff.

Ketoner produseres naturlig som et biprodukt av denne metabolske prosessen. I de fleste av disse situasjonene slutter ketoner å produseres når kroppen får tilgang til mat igjen.

Ketose og ketonuri blir mer bekymringsfull i de siste månedene av svangerskapet.

I noen sjeldne tilfeller fører oppkast i tredje trimester til «sulten ketose». (en) I denne tilstanden kan ketonnivåene stige veldig høyt, noe som fører til metabolsk acidose, en svært høyrisikotilstand for babyen.

I løpet av andre halvdel av svangerskapet kan hormoner som produseres av morkaken føre til nedbrytning av fett, noe som fører til dannelse av ketoner. (en) Dette er en normal prosess, men rundt begynnelsen av tredje trimester øker også risikoen for insulinresistens og svangerskapsdiabetes betydelig.

Disse faktorene, hvis de ikke kontrolleres riktig, kan utgjøre en svært farlig situasjon for fosteret.

Studier har vist at høye nivåer av ketoner kan ha en negativ effekt på et barns nervesystem. (en).

Noen studier viser at ketonuri er assosiert med verre fosterutfall, inkludert redusert fostervannvolum og unormal fosterhjertefrekvens. (en) Dette ble observert selv ved lave nivåer av ketoner i urinen.

En studie testet IQen til barn født av mødre med høye ketonnivåer i blodet. De fant at jo høyere mors ketonnivåer under graviditeten, desto lavere er babyens IQ. (en)

Studier har også vist at barn utsatt for høye nivåer av ketoner i livmoren også har større risiko for anatomiske hjerneforandringer, vekstforstyrrelser og psykomotoriske utviklingsforstyrrelser.

I hver av disse situasjonene er ketonuri tilstede fordi kroppen produserer ketoner. Ketonuri er et viktig tegn på at ytterligere overvåking og medisinsk intervensjon er nødvendig.

Behandling av ketonuri

For ikke-diabetikere og ikke-gravide personer er urinketoner ganske enkelt en del av et sunt metabolsk system. For de fleste forsvinner ketonuri etter at de bryter fasten, spiser karbohydrater eller slutter å trene.

Medisinsk behandling av ketonuri varierer til en viss grad avhengig av pasientens kliniske behov.

Ved diabetisk ketoacidose, iht Dr. William S. Shiel, Jr., MD«Behandling med insulin og intravenøse væsker kan gjenopprette normale blodsukkernivåer og avslutte ketoacidose og ketonuri.»

Elektrolytterstatninger som natrium, kalium og klorid kan også tilsettes på grunn av det høye potensialet for dehydrering og mineraltap.

I en case-studie testet en 32 ukers gravid kvinne positivt for ketonuri så vel som blodketoner. Etter at hun ble diagnostisert med sult-ketoacidose, ble behandlingen startet med «intravenøs væske, dekstrose, tiamin og folsyre». Hun fødte en sunn fullbåren baby. (en)

Kjenn risikoen for ketonuri

Det er viktig å nøye overvåke eventuelle medisinske tilstander som øker risikoen for å utvikle ketonuri eller ketoacidose. For noen mennesker er ketonuri et tegn på et mer alvorlig problem og trenger legehjelp.

Men hvis du er på en ketogen diett og ikke Hvis du har noen av høyrisikotilstandene som er omtalt her, er urinketoner normale og et tegn på at kroppen din er i en tilstand av ketose. Flott jobb!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *