Kokosflak på Keto? – Min søte Keto

 • By: Jan Helge
 • Date: august 3, 2022
 • Time to read: 6 min.

Sharing is caring!

Kokosprodukter er en keto-diettvelsignelse. Denne uvanlige frukten er høy i fett (33% av rå og 65% av tørr kokos er fett) [1, 2], og det er også en allsidig ingrediens med mange bruksområder. Bare et par eksempler på kokosnøttprodukter som regelmessig vises i keto-meloppskrifter inkluderer kokosmelk, kokosnøtt, kokosnøttolje og tørket kokosnøtt.

Et annet kokosnøttprodukt å legge til på må-ha-listen din er kokosnøttflak. Kokosflak lager en flott topping i keto-desserter og blir ofte tilsatt lavkarbo granola. Hvis du liker å gjøre alt fra bunnen av, er det enkelt å lage kokosflak hjemme. Nedenfor er mer om kokosflak på keto-dietten.

Keto Coconut Bars (Keto Lamingtons)

Har du noen gang hatt de svampete firkantene dekket av et mykt lag sjokolade og strimlet kokos? Her har du sjansen til å prøve Keto Lamingtons!

FÅ OPPSKRIFTEN

Sjokolade kokosboller

én ball kommer ut til å være ca 73 kalorierFett: 6,7 g (hvorav mettet: 4,7 g, MUFA-er: 1,8 g), Totale karbohydrater: 2,3 g, Fiber: 1,4 g, Netto karbohydrater: 0,9 gProtein: 1,1 g

FÅ OPPSKRIFTEN

Hva er kokosflak?

Kokosflak, eller flakkokosnøtt, er en type revet kokosnøttprodukt. De lages ved å tynt barbere kokoskjøtt i store flak, som deretter tørkes. Kokosflak spises som snacks eller legges til desserter og frokost.

Det finnes også forskjellige typer kokosflak å velge mellom, de to viktigste er søtet og usøtet. Det er også ristede kokosflak med en sprøere tekstur og mer kompleks smak.

Du kan kjøpe kokosflak i de fleste dagligvarebutikker, helsekostbutikker og på nettet. Eller du kan lage din egen fra bunnen av av hel kokosnøtt (instruksjoner nedenfor).

Kokosflak vs. Strimlet kokosnøtt vs. Kokoschips

Strimlet eller revet kokosprodukter kommer i mange former, men deres eneste virkelige forskjell er bare i størrelse og form. Kokosflak er for eksempel store og tynne strimler av kokoskjøtt. På den annen side lages strimlet kokos ved å strimle kokoskjøtt i fine strimler, og kokosnøttflis er generelt tykkere og større enn kokosflak for lettere snacking.

Alle disse produktene lages først ved å koke kokoskjøtt for å sterilisere, rive og tørke det til et fuktighetsnivå på mindre enn 2,5 % [3]. Denne prosessen bidrar til å holde sluttproduktet hyllestabilt.

En annen forskjell er i bruk. Kokosflak brukes som topping til muffins, granola eller som snacks. Strimlet kokos er en populær dessertingrediens, noen ganger brukt i stedet for tørket kokosnøtt og foretrukket for sitt litt høyere fuktighetsinnhold. Det er også en lavkarbo erstatning for brødsmuler. Kokoschips er en lavkarbo og smakfull snack du kan nyte rett ut av posen.

Kokosflak på Keto

Kan du spise kokosflak på Keto?

Kokosflak, som de fleste kokosnøttprodukter, har lite karbohydrater og mye fett. Så du kan trygt nyte kokosflak på keto-dietten. En 100 g kokosflak har ca 7 g netto karbohydrater [4]. Den samme serveringen har også over 6 g protein, 64 g fett og 16 g fiber.

En annen ting med kokosflak (og andre kokosprodukter) er at de inneholder en spesiell type mettet fett som metaboliseres annerledes enn andre typer fett. Vi snakker om mellomkjedede triglyserider, som kan fremme vekttap fordi de fylles, og kroppen har en tendens til å brenne dem raskt for å produsere energi [5].

Noen forskere mener til og med at det dominerende fettet som finnes i kokosnøtter kalt laurinsyre er mellomkjedede triglyserider som er bra for hjertet og den generelle helsen [6].

Bare sørg for å lese etiketten for tilsatt sukker. Søtede kokosflak kan ha dobbelt så mange karbohydrater som vanlige flak og er ikke verdt det på keto.

Fordeler med kokosflak på Keto-dietten

Alle kokosprodukter er gode for keto-dietten. De er en sjelden botanisk frukt som er høy i fett, med to andre eksempler er oliven og avokado. I tillegg til de gunstige makroene, har kokosflak et par andre fordeler med keto:

En rask matbit

Det er vanskelig å finne en matbit som er keto-vennlig i dagligvarebutikker, men kokosflak kan definitivt erstatte potetgull og til og med godteri. De er sprø, men likevel litt kremete og søte. Hvis du foretrekker crunchy snacks, gå for den ristede varianten.

En sunn topping

Trenger noe sprøtt, men sunt å strø over muffins, pannekaker, brownies eller lavkarbo frokostblandinger. Gå for kokosflak siden de har sunt fett og knapt med karbohydrater.

Flott for søtsaker

Hvis du er en fan av snacks og desserter med kokossmak, er kokosflak det. De er rike på naturlig kokossmak og gir en god balanse mellom kremet og sprøtt. De er flotte som en dekorativ kaketopp eller et sprøtt tillegg til småkaker og muffins.

Keto ernæring

Mange keto-spisere vet ikke at de trenger å spise nok fett for at kostholdet skal fungere. Kroppen din vil bruke diettfett for å produsere energi og holde deg i ketose. Å inkludere snacks med høyt fettinnhold som kokosflak i menyen din kan bidra til å øke ditt daglige fettinntak.

Sunn metabolisme

Studier viser at kokosfett øker det gode (HDL) kolesterolet og reduserer forholdet mellom triglyserider og HDL-kolesterol, som generelt er bra for metabolsk helse [7]. I tillegg, og som allerede nevnt, har kokosprodukter en type fett som kan dempe sult og øke fettforbrenningen.

Lage kokosflak fra bunnen av

Kokosflak er tilgjengelig overalt i praktisk emballasje. Men de ferdige tingene kan ikke sammenlignes med kokosflak laget av rå kokos. På denne måten vil du få enda mer kokossmak og helsemessige fordeler siden du bruker minimalt bearbeidede flak.

For å lage kokosflak fra bunnen av trenger du bare en fersk kokosnøtt og en grønnsaksskreller. Først åpner du kokosnøtten, lirker ut kjøttet og fjerner kokosskinnet med en grønnsaksskreller av høy kvalitet. Skrell deretter kjøttet i tynne strimler med samme skreller. Når du får ønsket mengde flak, tørk de i en dehydrator eller på lav innstilling i ovnen til de er litt sprø.

Oppbevar de nylagde flakene dine i en lufttett beholder på et kjølig og tørt sted. Nyt innen en uke.

Sammendrag

Hvis du var ute etter et kokosnøttprodukt for å utvide repertoaret ditt, bør du definitivt legge til kokosnøttflak på listen.

Kokosflak er lite karbohydrater, men høyt i fett, forutsatt at du går for den usøtede varianten. De er en allsidig keto-ingrediens som du kan nyte som en snack eller lage desserter. De er best brukt som pålegg eller tillegg i keto-desserter.

I tillegg til å være fylt med kokossmak og få desserter til å se pene ut, er kokosflak også sunne takket være deres mellomkjedede triglyserider, fiber og lavkarbo. Og det beste er, det er enkelt å lage dem hjemme av ferske kokosnøtter.

Referanser:

  1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Nøtter, kokoskjøtt, rå. april 2019. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170169/nutrients
  1. Tetra Pak. Kapittel 3: Komposisjon. Kokosnøtthåndbok. Åpnet mai 2022. https://coconuthandbook.tetrapak.com/chapter/composition#:~:text=Coconut%20kernel%20contains%2090%25%20saturated,C12)%20(Tabell%203.8).
  1. Tørket kokosnøtt. vitenskap direkte. Åpnet mai 2022 https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/desiccated-coconut#:~:text=The%20process%20of%20preparation%20involves,USA%20in%20the%20early%201880s.
  1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. KOKOSFLAK. april 2019.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/554613/nutrients

  1. Maher T, Clegg M.E. En systematisk gjennomgang og meta-analyse av mellomkjedede triglyserider effekter på akutt metthetsfølelse og matinntak. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648. doi:10.1080/10408398.2020.1742654
  1. Hewlings S. Kokosnøtter og helse: Ulike kjedelengder av mettet fett krever ulik vurdering. J Cardiovasc Dev Dis. 2020;7(4):59. Publisert 2020 17. desember. doi:10.3390/jcdd7040059
  1. Vogel CÉ, Crovesy L, Rosado EL, Soares-Mota M. Effekt av kokosnøttolje på vekttap og metabolske parametere hos menn med fedme: en randomisert kontrollert klinisk studie. matfunksjon. 2020;11(7):6588-6594. doi:10.1039/d0fo00872a

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *