Konjac-mel: En sjelden perle for Keto-spisere

 • By: Jan Helge
 • Date: februar 7, 2022
 • Time to read: 5 min.

Sharing is caring!


Har du vært på keto en stund? Da har du sikkert hørt om shirataki (eller mirakel) nudler – de nesten gjennomsiktige nudlene som brukes i mange keto-oppskrifter.

Vel, dette pålegget med et fancy utseende er laget av noe som heter konjacmel, en ingrediens du definitivt bør prøve hvis du ikke allerede har gjort det.

Konjacmel har vært en stift i det asiatiske kjøkken i tusenvis av år, men det har først blitt kjent i andre deler av verden de siste årene.

Det brukes for tiden som kostfiber for forstoppelse, så vel som for vekttap, diabeteskontroll og mer. Siden det praktisk talt ikke inneholder fordøyelige karbohydrater, er det ingen overraskelse at det er en populær ingrediens i keto-matlaging.

Her er mer om hva konjacmel er og hvorfor det er verdt din oppmerksomhet.

Hva er konjacmel?

Konjacmel er et fint pulver oppnådd ved å male de tørkede røttene til konjacplanten. Konjac er en flerårig plante hjemmehørende i Sørøst-Asia, også kjent som konjac, voodoolilje og elefantyam, blant mange andre navn.

konjakk plante

Interessant nok inneholder konjacrøtter (kalt knoller) minst 45 % glucomannan, en type vannløselig fiber. Matvarer med så høyt fiberinnhold er sjeldne og har unike egenskaper, ikke bare når det gjelder helsemessige fordeler, men også som kulinariske ingredienser (mer om det senere).

Konjac røtter inneholder også en del protein og flere viktige mineraler som jern, sink, mangan og kobber. [1].

konjac rot

Når det gjelder ernæringen til konjacmel, består det av nesten 80% glucomannan. [1]. Resten inneholder spormengder av proteiner, fett og mineraler. Dette gjør det nesten null kalorier og null karbohydrater.

I sin rensede form er konjakmel kjent som glucomannanpulver. Du har kanskje hørt om dette siden det også er populært i keto-verdenen. Noen merker av shirataki-nudler er også laget med kun glucomannan.

Keto Shirataki (Miracle) Nudler Pudding

Nudler er selve definisjonen av komfortmat. Lær hvordan du lager keto shirataki (Miracle) nudelpudding laget med konjacnudler!

FÅ EN OPPSKRIFT >

Nudler er selve definisjonen av komfortmat. Lær hvordan du lager keto shirataki (Miracle) nudelpudding laget med konjacnudler!
Keto rispudding

Denne keto-rispuddingoppskriften er rask og enkel. Lavkarbo rispudding er kremet, ikke for søt, og tar 25 minutter å lage.

FÅ EN OPPSKRIFT >

Min søte Keto Keto Rispudding-oppskrift

Hvorfor bruke konjacmel på Keto

Vi har allerede sagt at konjacmel er nullkarbomat, og det er grunn nok til å legge det til keto-måltidsplanen din.

En annen grunn er at det er en fiberrik ingrediens, og fiber er noe folk på keto ofte sliter med å få nok av på grunn av lavkarbo-naturen til denne dietten.

Konjacmel kan også erstatte stivelse og andre fortykningsmidler i keto-oppskriftene dine. Det kan til og med gi en vakker, myk tekstur til bakevarene dine.

Konjac-produkter har en geléaktig konsistens på grunn av de absorberende egenskapene til glucomannanfiberen. Shirataki-nudler, for eksempel, er 97 % vann og bare 3 % glucomannan, som bare viser hvor mye vann denne fiberen kan absorbere.

shirataki nudler

Denne egenskapen til konjac er det som gjør konjacmel til en fantastisk erstatning for maisstivelse i for eksempel ketopudding eller brownies. Det er også en flott vegansk gelatinerstatning.

Konjacmel og produkter laget av det finner du i helsekostbutikker. Amazon er et annet sted å se, i likhet med mange andre nettbutikker.

Fordel for helsen

Konjacmel gjør ketobaking og desserter enklere – det vet vi. Men visste du at det også gir ekstra helsegevinster? Her er et par forklaringer på disse fordelene.

Bedre glykemisk kontroll

All lavkarbo, fiberrik mat kan hjelpe deg med å kontrollere blodsukkeret ditt på keto – det du trenger for å komme inn i og forbli i ketose. Og konjacmel er intet unntak, ifølge en gammel randomisert kontrollert studie som fant at glucomannan (hovedingrediensen i konjacmel) bidro til å kontrollere glykemi hos høyrisikodiabetikere. [2].

Vekttap

Mange som går keto gjør det for å gå ned i vekt, og konjacmel kan hjelpe i denne forbindelse. Fiber fra vannløselig konjacmel gir en metthetsfølelse uten å øke det daglige kaloriinntaket. Merk imidlertid at glucomannan alene ikke fremmer betydelig vekttap, ifølge en metaanalyse av kliniske studier publisert i 2014. [3].

Forstoppelse

Forstoppelse er et vanlig problem på keto, og konjacmel kan hjelpe. Det er et naturlig avføringsmiddel og studier viser at det er svært effektivt for å lindre forstoppelse ved å øke avføringsvolumet og forbedre tarmfloraen. [4].

beste hud

Mange løselige fibre fungerer som prebiotika, forbindelser som øker antallet og aktiviteten til nyttige tarmbakterier. Prebiotika har vist seg å hjelpe mot akne, og glucomannan i konjacmel gjorde nettopp det hos 26 kvinnelige frivillige i en klinisk studie publisert i 2013. [5].

Og mens tilsetning av konjacmel til keto-dietten kan hjelpe deg å høste noen av disse fordelene, husk at mer IKKE er bedre i dette tilfellet.

Med et så høyt fiberinnhold at det er et vitenskapelig bevist naturlig avføringsmiddel, ønsker du å holde inntaket i moderate mengder.

For øyeblikket er det ingen definert øvre grense for glucomannan, men studier viser at opptil 10 g per dag er en sikker dose. [6]. Gå utover det og du kan oppleve fordøyelsesbesvær.

Referanser:

 1. Konjak Foods nettsted. FORDELER OG ERNÆRINGSINFORMASJON OM KONJAC. Åpnet august 2021 http://www.konjacfoods.com/health/index.html.
 2. Vuksan V, Jenkins DJ, Spadafora P, et al. Konjac-mannan (glucomannan) forbedrer glykemi og andre assosierte risikofaktorer for koronar hjertesykdom ved type 2 diabetes. Randomisert kontrollert metabolsk studie. Diabetes omsorg. 1999;22(6):913-919. doi:10.2337/diacare.22.6.913
 3. Onakpoya I, Posadsky P, Ernst E. Effektiviteten av glucomannan-tilskudd for overvekt og fedme: en systematisk gjennomgang og meta-analyse av randomiserte kliniske studier. J Am Call Nutr. 2014;33(1):70-78. doi: 10.1080/07315724.2014.870013
 4. Chen HL, Cheng HC, Liu YJ, Liu SY, Wu WT. Cognac fungerer som et naturlig avføringsmiddel, øker avføringsvolumet og forbedrer tykktarmens økologi hos friske voksne. Ernæring. 2006;22(11-12):1112-1119. doi:10.1016/j.nut.2006.08.009
 5. Bruk av konjac glucomannan hydrolysates (GMH) for å forbedre hudhelsen og redusere akne vulgaris. American Journal of Dermatology and Venereology. 2013; 2(2): 10-14
  doi:10.5923/j.ajdv.20130202.02
 6. Keithley J.K., Swanson B., Mykolaitis S.L. Sikkerhet og effekt av glucomannan for vekttap hos overvektige og moderat overvektige voksne. J. Obes. 2013;2013:610908. doi: 10.1155/2013/610908Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *