Lavkarbodiabetiker: Protein

  • By: Jan Helge
  • Date: februar 3, 2023
  • Time to read: 2 min.

Sharing is caring!

Lavkarbodiabetiker: Protein

«en. Protein er et makronæringsstoff. Makronæringsstoffer (noen ganger kalt makronæringsstoffer) er næringsstoffer som vi trenger i relativt store mengder som gir oss kalorier. Makronæringsstoffer inkluderer proteiner, karbohydrater og fett. Protein gir 4 kcal per gram.


2. Vi trenger protein for å hjelpe kroppen vår til å vokse og reparere seg.


3. Aminosyrer er byggesteinene i protein. Når vi fordøyer proteiner, brytes de ned til aminosyrer, som kroppen bruker til å lage nye proteiner. Noen av dem kan produseres av menneskekroppen, mens andre kan vi bare få fra mat. De er kjent som essensielle aminosyrer.


4. Proteiner finnes i hver celle i kroppen og er essensielle for mange viktige funksjoner som holder kroppen vår i gang. De er viktige for å hjelpe barnas bein til å vokse og holde bein og muskler sunne gjennom hele livet.


5. I Storbritannia bruker vi i gjennomsnitt nok protein, for eksempel er den anbefalte mengden protein for voksne kvinner 45 g protein per dag (basert på 0,75 g protein per kg kroppsvekt for en kvinne som veier 60 kg). innta ca 67 g protein per dag.
6. Protein finnes i et bredt utvalg av matvarer. Vi kan dele proteinkilder i kosten i to grupper: animalske proteinkilder som kjøtt, meieri, fisk og egg, og planteproteinkilder som bønner, linser, nøtter og frø. Begge er inkludert i sunne kostholdsanbefalinger som Storbritannias Eatwell Guide.

7. Det er en god idé å få i seg protein fra en rekke matvarer, og myndighetene oppfordrer oss til å spise mer belgfrukter som bønner, linser, kikerter, som er naturlig lite fett og mye fiber.


8. En vanlig misforståelse er at de som ikke spiser kjøtt eller fisk ikke får i seg nok protein. Studier viser imidlertid at veganere og vegetarianere generelt får nok protein fra kosten.


9. Det er stor interesse for proteintilskudd innen sport og trening. De fleste aktive trenger ikke proteintilskudd, og det er best om en rekke proteinholdige matvarer inntas som en del av måltider eller snacks og fordeles utover dagen. Det kan imidlertid være situasjoner hvor et proteintilskudd er praktisk, for eksempel for idrettsutøvere som reiser til konkurranser.»


Over er ordene og bildet fra artikkelen «Protein Quick Facts» som kan sees her

Vær oppmerksom på at artiklene kun er for generell informasjon og ikke bør betraktes som en erstatning for medisinske råd fra legen din eller annet helsepersonell. Hvis du har noen bekymringer om din generelle helse, bør du kontakte din lokale helsepersonell.Det er mange artikler, studier og oppskrifter å finne på denne bloggen, og ikke alle passer kanskje for deg. Hvis du kan ha matallergier eller tilhørende helseproblemer, bør disse alltid tas i betraktning. Hvis du diabetiker og ikke vet hvordan visse matvarer kan påvirke blodsukkeret ditt, er det best å ta en test dvs. bruk glukometeret ditt.

Alt godt Jan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *