MCT-olje vs kokosnøttolje: Hva er forskjellen?

 • By: Jan Helge
 • Date: august 10, 2022
 • Time to read: 7 min.

Sharing is caring!

MCT-olje og kokosolje er mye brukt som tilsetningsstoffer og ingredienser i sunne matoppskrifter. Du har sikkert hørt om disse oljene innen det ketogene kostholdet som et middel til å øke diettfettet og gi energi til kroppen din.

Du lurer kanskje på «Er MCT-olje det samme som kokosolje?» Selv om begge oljene virker like – fordi de er avledet fra kokosnøtter – har de faktisk unike egenskaper og bruksområder.

Denne artikkelen dekker det grunnleggende om MCT-er og sammenligner MCT-olje med kokosnøttolje når det gjelder helsemessige fordeler, potensial for ketonproduksjon, vekttap og mulige risikoer, hvis noen.

Hva er MST?

MCT står for triglyserider med middels kjede. Dette er mettet fett som finnes i mange matvarer, inkludert kokosnøttolje, palmeolje og meieriprodukter som melk, ost og yoghurt, men er høyere i kokosnøtt- og palmeoljer (* , *).

Kokosolje inneholder 60-70 % triglyserider med middels kjede, som er grunnen til at de fleste kosttilskuddsmerker får sine MCT-er fra kokosnøtter (*). Som vårt MCT-oljepulver.

Interessant nok krever ikke MCT-er energi for å bli absorbert og brukt av kroppen din, i motsetning til langkjedede triglyserider eller LCT-er. Med andre ord, du kan ta MCT med en gang uten ekstra fordøyelsesstøtte og føle effektene deres (* , *).

I tillegg påvirker ikke MCT-er det totale kolesterolnivået, selv om de kan øke HDL-kolesterolnivået og forbedre forholdet mellom HDL og LDL-kolesterol, noe som er gunstig for kardiovaskulær helse (*).

Hva er forskjellen mellom MCT og kokosolje?

Begge oljene er de samme ved at de er hentet fra kokosnøtter og kan tas som kosttilskudd for generell helse. Slik er de forskjellige:

 • MCT-olje er rent mettet fett (en ren kilde til MCT), mens kokosolje er omtrent 90 % mettet fett og 9 % umettet fett (*).
 • Når det kommer til matlaging, er kokosolje den beste fordi den har et høyere røykpunkt. Dette betyr at du kan bruke kokosolje til steking ved 350 F. MCT-olje er bare bra for lav til middels varme og er også flott for å legge til fett i morgenkaffen.
 • Kokosolje stivner ved romtemperatur og smelter ved oppvarming, mens MCT-olje forblir i flytende form selv når den oppbevares i kjøleskap (selv om dette ikke er nødvendig).
 • MCT-olje er best for å gå inn i ernæringsmessig ketose. Dette er fordi triglyserider med middels kjede raskt omdannes til BHB-ketoner i kroppen din (*).

MCT-olje vs kokosolje

Finn ut hvordan MCT-olje og kokosolje kan hjelpe deg med å nå målene dine – enten det er å forbedre visse aspekter av helsen din, gå ned i vekt, øke ketose og mer.

helsefordeler

Forskning viser at MCT-olje kan påvirke helsen din positivt på følgende måter:

 1. Senker LDL eller dårlig kolesterol: Høye nivåer av LDL (low-density lipoprotein) får fett til å bygge seg opp i arteriene, noe som fører til økt risiko for hjertesykdom. I en studie fra 2018 ble det vist at erstatning av soyaolje med MCT-olje kunne senke LDL og totalt kolesterol, og forårsake vekttap (*).
 2. Vekt styring: Det er mindre sannsynlig at MCT-er lagres som fett enn LCT-er (som finnes i kokosnøttolje og soyaolje), noe som gjør MCT-olje til et godt tillegg til vekttapsplanen din. Studien viste også at MCT-olje økte diett-indusert termogenese og metthetsfølelse.*).
 3. Hjernefunksjon: Ketoner produsert fra MCT kan gi energi til hjernen i situasjoner der glukoselagrene er lave. En studie så på effekten av MCT-tilskudd på Alzheimers-pasienter, og resultatene viste at å ta 30 gram MCT daglig forbedret hjernens generelle energistatus (*). Les denne artikkelen hvis du vil lære mer om ketoner for hjernens helse.

I mellomtiden kan kokosolje gi følgende fordeler:

Bla gjennom vår utvalgte samling av fanfavoritter og oppdag din nye favorittsnacks eller topping.

bestselger butikk

 1. Hjelper med å dempe appetitten din: Kokosolje hjelper til med å kontrollere appetitten på grunn av MCT-innholdet. For å dra nytte av MCT-er i kokosolje (hvis du ikke har rene MCT-er hjemme), prøv å lage mat eller bake med kokosolje eller legge det til salatdressinger for å øke mettheten.
 2. Fungerer som fuktighetskrem for hud og hår: Kokosolje er ikke bare bra for matlaging – den kan også være et godt tillegg til skjønnhetsrutinen din. Fettsyrene som finnes i kokosnøttolje hydrerer huden og hydrerer tørt hår. Laurinsyre, en av fettsyrene, har en spesielt antimikrobiell effekt. Dette betyr at det blokkerer veksten av bakterier.[*]. Det kan være nyttig for å helbrede hudsår, selv om du bør sjekke med legen din før du påfører noe på huden din.
 3. Munnhygiene: Å gurgle med kokosnøttolje i munnen (en eldgammel praksis kalt «oil pulling») kan fjerne skadelige bakterier, redusere plakkoppbygging og dårlig ånde på grunn av dens antibakterielle egenskaper. Men husk at oljetrekking ikke bør erstatte tannbehandling (*).

Bruk

Basert på de ovennevnte fordelene med disse oljene, er det ingen tvil om at MCT-olje og kokosnøttolje fungerer som vekttapstilskudd. Dette er spesielt viktig for personer på en keto-diettplan som trenger å øke fettinntaket for energi.

Imidlertid kan MCT-er og kokosnøttolje brukes til å gi energi til treningsøktene dine. Men selv om du ikke er på en keto-diett, kan du fortsatt ta disse oljene for å indusere metthet og forhindre overspising.

(Tips: Prøv å legge til 1 ss MCT-olje eller kokosolje til koppen kaffe for en morgenboost. Du kan til og med like denne skuddsikre kaffeoppskriften!)

I tillegg til vekttap, støtter MCT-oljetilskudd hjerte- og hjernehelsen.

Kokosolje er bedre for matlaging enn MCT-olje. på grunn av moderat høyt røykpunktDet fungerer også som et naturlig hud- og hårpleieprodukt.

Produksjon av ketoner

Fordi triglyserider med middels kjede går direkte til leveren, hvor de raskt omdannes til ketoner, spesielt beta-hydroksybutyrat (BHB), er MCT-olje bedre egnet til å øke ernæringsmessig ketose.[*].

Fordi MCT-olje forkorter tiden det tar å nå ketose, kan det lette symptomer på keto-influensa, som hodepine, muskelsvakhet og konsentrasjonsvansker (*).

For å være sikker på at du er i ketose, sjekk dine faktiske ketonnivåer med urinprøvestrimler, en pustemåler eller en blodketonmåler.

Risikoer

Generelt sett kan øke mengden fett i kostholdet ditt (for eksempel når du bytter til en keto-diett) forårsake fordøyelsesproblemer. Dermed kan du oppleve magesmerter, diaré eller løs avføring, oppblåsthet, kvalme og oppkast når du tar store mengder MCT og kokosnøttolje.

Så det er best å starte med lavest mulig dose MCT-olje eller kokosolje – omtrent en spiseskje om dagen – og deretter se kroppens respons på det. Når du kan tolerere denne mengden uten fordøyelsesproblemer, øk den sakte.

MCT-olje og kokosolje kan til slutt bli dårlig, selv om de holder seg i årevis hvis de oppbevares riktig (på et kjølig, tørt sted, borte fra sollys). Se etter harsk lukt, misfarging og endringer i produktets konsistens.

Selv om vi ikke er sikre på de negative effektene av å ta utløpte MCT-er og kokosnøttolje, er det alltid best å bruke ferske flasker. Kontroller imidlertid utløpsdatoen og følg riktig oppbevaringsråd.

Ofte stilte spørsmål

Her er raske svar på de vanligste spørsmålene om MCT-olje og kokosnøttolje:

Kan kokosolje erstattes med MCT-olje?

Selv om kokosnøttolje ikke er en ren kilde til triglyserider med middels kjede (fordi den også inneholder LCT), kan den tjene som en god erstatning for vekttap og generell helse. Men husk at MCT-olje er best for å akselerere ernæringsmessig ketose.

Som MCT-olje kan du tilsette kokosolje til kaffen, smoothiene, salatene, eller ta det pent.

Samvirker MCT-olje med medisiner?

Ja, andre medisiner, som reseptfrie medisiner, vitamintilskudd og urteprodukter, kan samhandle med MCT-olje. Hvis du tar noen av disse, sørg for å snakke med helsepersonell før du bestemmer deg for å ta MCT-olje (*).

Hvor mye MCT-olje bør jeg ta for vekttap?

Du kan starte med 1 ss per dag og gradvis øke opp til 3 ss per dag, avhengig av din toleranse. Hvis helsepersonell har rådet deg til å ta MCT-olje, bør du følge den anbefalte dosen.

Å øke dosen sakte i stedet for å ta for mye MCT-olje samtidig vil forhindre fordøyelsesproblemer som diaré og oppblåsthet. Les denne MCT-oljedoseringsguiden for mer informasjon om hvor mye du bør ta på en gang.

Er flytende kokosolje det samme som MCT-olje?

Nei. En av forskjellene mellom MCT-olje og kokosolje er at MCT-olje ikke stivner ved romtemperatur, selv ved lavere temperaturer, mens kokosolje stivner ved lavere temperaturer.

MCT-olje eller kokosolje: hva er bedre?

Er MCT-olje bedre enn kokosolje? Ikke nødvendigvis, med mindre du leter etter de spesifikke fordelene med en keto-diett, som økt ketonproduksjon, hjernehelse og muligens større vekttap, at det hele kommer ned til å ta triglyserider med middels kjede.

Mellom MCT-olje og kokosolje, velg MCT-olje for målrettet å maksimere MCT-inntaket. I mellomtiden, bruk kokosolje som en del av et balansert kosthold (med mindre du er på en keto-diett) eller personlig pleie (hårpleie, hudpleie og oral helse).

Perfekt Keto MCT Oil Powder reduserer sjansen for fordøyelsesproblemer forårsaket av flytende MCT. I tillegg er pulverene våre bærbare og smaker fantastisk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *