Pecannøtter: Her er hvorfor de er DE beste keto-nøtter

 • By: Jan Helge
 • Date: april 23, 2022
 • Time to read: 5 min.

Sharing is caring!


De fleste nøtter inneholder mye fett og lite karbohydrater – med andre ord ketovennlige. Imidlertid topper pekannøtter definitivt listen som ketovennlige nøtter med en unik ernæringsprofil.

De er over 79 % fett og inneholder færre karbohydrater enn de fleste nøtter. De er også deilige, relativt rimelige og enkle å finne i butikkene.

En annen fin ting med pekannøtter er at de går hånd i hånd med dessert. Så når vi tenker på pekannøtter, tenker vi på alt som er søtt, sprøtt og rikt.

Så hvis du har en søt tann, men trenger å beholde den keto, bør du vurdere å lage pekannøtter til din favoritt. Her er mer om hvorfor de er ganske enkelt den beste ketonutter.

keto pekannøtter

Hva er pekannøtter?

Pecannøtter er frøene til pecantreet, en art av hickory som er hjemmehørende i det sør-sentrale Nord-Amerika. De er en relativt ny avling (først dyrket på 1800-tallet) og dyrkes først og fremst i Mexico, New Mexico, Texas og Georgia.

Pecannøtter er nært beslektet med valnøtter da de tilhører samme plantefamilie og deler mange av sine egenskaper. Begge nøttene er frøene til drupes som vokser inne i ovale skall og ser like ut. Men de er forskjellige i smak og ernæring.

Pekannøtter er kjent for sin søte og smøraktige smak. De er sprø på utsiden med et kremet senter.

Disse egenskapene gjør dem til et populært tillegg til søtsaker, snacks og desserter. De er også et vanlig trekk i stiblandinger så vel som paier, kjeks, muffins og mer.

Er pekannøtter bra for deg?

Pekannøtter er bra for deg uansett om du er på en keto-diett eller ikke. Men, som allerede nevnt, er de en av de feteste nøttene som finnes, noe som gjør dem høye i kalorier.

En liten porsjon på 1 oz har 196 kalorier og 20 g fett [1]. Og selv om det kan virke som mye, har forskning vist at det ikke er noen grunn til å bekymre seg for at nøtter forårsaker vektøkning.

For eksempel har en nylig systematisk oversikt og metaanalyse sett på data fra studier om nøtterinntak og vekt [2]. Resultatene var at personer som spiste mer nøtter hadde lavere kroppsvekt generelt.

En mulig forklaring på dette er at det umettede fettet i nøtter raskt forbrennes og fordi nøtter også har mye fiber og protein – to svært mettende næringsstoffer.

Pekannøtter på keto er spesielt trygge å spise. Kroppen forbrenner fett for å lage energi på denne lavkarbodietten, og pekannøtter kan hjelpe med det.

Og hva med pecan karbohydrater? Med bare 1,22 g netto karbohydrater i en unse kan du også stole på at pekannøtter hjelper deg med å holde deg i ketose.

Pecannøtter vs. valnøtter

Pekannøtter og valnøtter ser nesten like ut og koster omtrent det samme – $7 til $8 per pund. Men avhengig av hvor du bor, kan pekannøtter enten være dyrere eller billigere enn valnøtter.

Bortsett fra det, her er hovedforskjellene mellom de to:

 • Pekannøtter er søte og smøraktige, mens valnøtter er skarpe og jordaktige.
 • Pekannøtter har en litt høyere prosentandel fett (75 % vs. 65 %) [1, 3].
 • Valnøtter er noe høyere i protein på 4,3 g i en unse vs. 2,6 g for pekannøtter.
 • Pekannøtter er høye i enumettet fett (MUFA), mens valnøtter er høy i flerumettet fett (PUFA).
 • Valnøtter er en av de beste kildene til omega-3 fettsyrer.
 • Valnøtter er litt mer næringsrike, spesielt når det gjelder mineraler.

Det høye MUFA-innholdet i pekannøtter anses også som sunnere enn én type PUFA som finnes i valnøtter, nemlig omega-6-fettsyrer. Selv om det er essensielt, har overflødig inntak av omega-6 vært knyttet til betennelse [4].

Utseendemessig har pekannøtter en dyp brun farge, oval, med milde rygger. Valnøtter har en lys farge, litt rundere og med fremtredende rygger.

Keto-pekannøtter i lavkarbo søtsaker

Pekannøtter er velsmakende alene for en nøtt, både rå og mildt stekt. Men smaken deres kommer virkelig til live i søtsaker og desserter. Dessuten øker pekannøtter fettinnholdet i desserter og holder på karbohydrater underveis.

Pecan keto oppskrifter kan inkludere alt fra lavkarbo pecan pie og keto kandiserte pekannøtter, til informasjonskapsler og dette Keto Pumpkin Pecan Bread.

Hvis du elsker pekannøtter eller har ekstra å bruke, legg dem til brownies, muffins, pannekaker, på toppen av smoothieskåler, i frokostblandingen din og mer. Deres milde og søte smak passer godt med nesten alle oppskrifter som krever nøtter.

Siste tanker

Pecannøtter er de beste nøttene for keto-dietten. De er en av de laveste karbonøtter; de er også rike på betennelsesdempende og metabolismefremmende fett. I tillegg vet vi alle hvor deilige de er.

Pekannøtter kan legges til keto-snacks, søtsaker og utallige desserter. De hjelper til med å legge fett til desserter mens de ikke bidrar for mye til karbotallet. Pekannøtter på keto kan hjelpe deg med å dekke dine daglige behov for essensielle næringsstoffer, og ha kaken din og spise den også!

Referanser:

 1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Nøtter, pekannøtter. april 2019- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170182/nutrients
 1. Nishi SK, Viguiliouk E, Blanco Mejia S, et al. Er fete nøtter en tungtveiende bekymring? En systematisk oversikt og meta-analyse og dose-respons meta-regresjon av potensielle kohorter og randomiserte kontrollerte studier. Obes Rev. 2021;22(11):e13330. doi:10.1111/obr.13330
 1. United States Department of Agriculture (USDA) Agricultural Research Service. matdatasentral. Nøtter, valnøtter, engelsk. april 2019- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients
 1. Innes JK, Calder PC. Omega-6 fettsyrer og betennelse. Prostaglandiner Leukot essensielle fettsyrer. 2018;132:41-48. doi:10.1016/j.plefa.2018.03.004Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *