Solsikkefrømel: Et nøttefritt alternativ for keto-dietten din

 • By: Jan Helge
 • Date: februar 7, 2022
 • Time to read: 5 min.

Sharing is caring!


Nøttemel er grunnlaget for ketobaking. Men hva om du er allergisk mot nøtter?

Eller kanskje du vil ha flere alternativer for melalternativer på keto-dietten.

I dette tilfellet er solsikkefrømel noe du absolutt bør vurdere.

Laget av frø, kan du nyte solsikkefrømel hvis du er allergisk mot trenøtter. Solsikkefrø er også lettere å bearbeide til mel med enkle metoder.

For ikke å nevne, solsikkemel er mye billigere enn for eksempel mandelmel.

Vil du ha flere alternativer for melalternativer på keto-dietten? Solsikkefrømel er noe du bør vurdere.

Hva er solsikkefrømel?

Hvis du trenger avklaring, er solsikkefrømel en kulinarisk ingrediens laget ved å finmale solsikkefrø. Du finner den i helsekostbutikker eller på Amazon, og du kan enkelt lage den hjemme med en kaffekvern eller foodprosessor.

Solsikkefrømel har en mild nøtteaktig smak og en fin pulveraktig tekstur. Det er en utmerket erstatning for vanlig fullkornsmel, samt nøttemel i de fleste oppskrifter.

Selv om du sannsynligvis må kombinere den med andre ingredienser for å oppnå ønsket tekstur. Av denne grunn er den ofte sammenkoblet med kokosmel, psylliumskall og glucomannan i keto-oppskrifter.

Dette nøttefrie alternativet er også rimeligere enn de fleste nøttemel. Dette kan være spesielt viktig hvis du baker mye på keto-dietten og finner at du bruker opp tilførselen av nøttemel som en gal.

Det anses også som et levedyktig alternativ for personer med allergi mot trenøtter og belgfrukter. Imidlertid ville det være best om du fortsatt var forsiktig da det er kryssreaktivitet. Studier har vist at folk som er allergiske mot peanøtter noen ganger også kan være allergiske mot frø. [1]. I tillegg er det fare for krysskontaminering under behandlingen.

Er solsikkefrømel sunt?

Det kommer an på hvem du spør.

Noen hevder at det ikke er veldig sunt på grunn av de relativt høye nivåene av omega-6 fettsyrer. Nesten halvparten av fettet som finnes i solsikkefrø er omega-6 fett. [2]. Disse fettene er essensielle for menneskers helse, men studier viser at vi inntar for mye av disse fettene, som bidrar til betennelse. [3].

Imidlertid er solsikkefrø også en kilde til plantebasert protein, fiber, vitamin E, tiamin, vitamin B6, magnesium, kalium og mange andre viktige næringsstoffer. Vi kan ikke undervurdere deres verdi som næringsrik mat bare fordi de er relativt rike på essensielt, men betennelsesfremmende fett.

Du kan motvirke dette problemet ved å legge til flere omega-3-fettsyrer i keto-dietten. Utmerkede kilder inkluderer chiafrø, linfrø, fisk, valnøtter og olivenolje. Omega-3-fett er betennelsesdempende, og forskning viser at et sunt forhold mellom omega-6 og omega-3 er viktigere enn å prøve å unngå omega-6-fett helt. [4].

Vil du ha flere alternativer for melalternativer på keto-dietten? Solsikkefrømel er noe du bør vurdere.

Solsikkefrømel på keto

Solsikkefrømel kan være et flott kornfritt, nøttefritt alternativ for de som er på keto-diett. For å forstå hvorfor dette er tilfelle, sjekk ut ernæringsfakta for solsikkefrømel:

Solsikkefrømel (1 oz/28 g porsjon):

173 kalorier | 16 g fett | 3 g netto karbohydrater | 5 g protein

Som du kan se, inneholder en porsjon av dette melet bare 3g netto karbohydrater. Dette er ganske anstendig, spesielt sammenlignet med høykarbomel.

Solsikkefrømel kan hjelpe deg å spare penger på en keto-diett. Du kan bruke det i stedet for mandelmel i noen oppskrifter, helt eller delvis.

Det kan også være et flott alternativ hvis du er allergisk mot nøtter, men gjerne vil lage keto-vennlige bakte desserter (hvem ville ikke det?).

Solsikkefrømel og solsikkefrømel

Noen ganger forveksler folk solsikkefrømel med solsikkefrømel. Den første er rett og slett malt solsikke, og den andre er et biprodukt fra produksjonen av solsikkeolje. Med andre ord er solsikkemel avfettede solsikkefrø malt til pulver. Det meste av solsikkefrømel brukes som husdyrfôr på grunn av det høye proteininnholdet.

Imidlertid ser det ut til at begrepene brukes om hverandre, og det er forståelig hvorfor. Når nøtter og frø males hele, kalles sluttproduktet vanligvis mel (f.eks. linfrømel, mandelmel osv.). blancherte mandler).

Hvordan lage mel av solsikkefrø?

For å spare deg selv for bryet med å lete etter dette sjeldne melet i butikker, her er hvordan du kan lage dette keto-vennlige frømelet hjemme. Du trenger rå solsikkefrø, en kaffekvern eller foodprosessor og en fin sil.

 • Trinn 1: Plasser frøene i en kaffekvern eller prosessor.
 • Trinn 2: Bland i 10-20 sekunder eller til det dannes små biter.
 • Trinn 3: Hell de malte frøene i en finmasket sil over en bolle. Rist noen ganger for å hjelpe små biter å falle ut.
 • Trinn 4: Legg tilbake eventuelle store biter som er igjen i silen til maskinen og mal igjen i ca. 5 sekunder.
 • Trinn 5: Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil en måned.

Pass på at du ikke overbehandler frøene, siden du ender opp med solsikkeolje, også kjent som solsikkeolje.

sololje

Sunbutter trenger ikke engang «keto»-prefikset i navnet sitt. Dette er et godt valg hvis du eller dine kjære er allergiske mot nøtter.

FÅ EN OPPSKRIFT >

Sunbutter trenger ikke engang

konklusjoner

Hvis du leter etter ketovennlige, glutenfrie og nøttefrie alternativer for å lage ketobakst, er solsikkefrømel definitivt verdt å vurdere.

Den er lav i karbohydrater, høy i fett, og fungerer bra i mange oppskrifter. Du må imidlertid kombinere det med annet lavkarbomel for å få den konsistensen du ønsker. Sammenkobling med andre ingredienser bidrar også til å balansere forholdet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i mange oppskrifter.

Du kan kjøpe den i butikken eller på nett, eller du kan lage den hjemme ved ganske enkelt å male frøene forsiktig til et fint pulver. Når du har fått tak i det, sørg for å oppbevare det i en lufttett beholder i kjøleskapet.

Referanser:

 1. Bublin M, Breiteneder H. Kryssreaktivitet av peanøttallergener. Curr Allergi Astma Rep. 2014;14(4):426. doi: 10.1007/s11882-014-0426-8
 2. Ernæringsdataside. Frø, kjerner av solsikkefrø, tørket. Åpnet august 2021 https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3076/2
 3. Innes J.K., Calder P.S. Omega-6 fettsyrer og betennelse. Prostaglandiner Leukot essensielle fettsyrer. 2018;132:41-48. doi:10.1016/j.plefa.2018.03.004
 4. Simopoulos AP. Viktigheten av omega-6/omega-3-forholdet mellom essensielle fettsyrer. Biomed farmakolog. 2002;56(8):365-379. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *