Stevia vs munkefrukt: Hvilken er for Keto?

 • By: Jan Helge
 • Date: februar 7, 2022
 • Time to read: 7 min.

Sharing is caring!


Stevia og munkefrukt er noen av de mest populære søtningsstoffene i keto-samfunnet. Begge er naturlige og vil ikke sparke deg ut av ketose, noe som gjør dem til et velsmakende, men sunt alternativ å legge til drikkevarer og desserter.

Men dette reiser spørsmålet, hvilken er bedre?

Dette innlegget går over fordelene og ulempene med stevia vs munkefrukt og hvordan du vet hva som er for deg.

Hva er forskjellen mellom munkefrukt og stevia?

Stevia og munkefrukt er begge naturlige søtningsmidler som kommer fra mye søtere og sunnere planter enn sukkerrør.

Steviaplanten, også kjent som Stevia rebaudiana, er en del av krysantemumfamilien. En pakke steviapulver er like søt som to teskjeer sukker og inneholder:

 • Null kalorier
 • Ett gram netto karbohydrater
 • Null fett eller protein

Dette gjør stevia super nyttig for alle som ønsker å slutte med sukker.

Munkefrukt er et annet naturlig søtningsmiddel som er populært blant keto-slankere. Det er en liten kalebass som ligner på vannmelon og ble først dyrket i Asia på 1200-tallet av buddhistiske munker.

Munkefrukt er mye brukt fordi den er 150 til 250 ganger søtere enn bordsukker, så du trenger bare litt. Denne sødmen kommer fra mogrosider, et helt annet molekyl enn sukker, og den øker ikke blodsukkernivået. EN 2013 studie fant til og med ut at mogrosider hjelper til med å lindre oksidativt stress.

I en pakke med munkefruktsøtningsmiddel finner du:

 • 0,8 gram karbohydrater
 • Null kalorier eller karbohydrater
 • Null protein eller fett

Nå som vi vet hva stevia og munkefrukt er, la oss dekke fordelene og ulempene med hver.

Hva er fordelene med Stevia?

Her er fordelene ved å bruke steviaekstrakt i te, kaffe og desserter:

 • Den er tilgjengelig i forskjellige former
 • Stevia fremmer vekttap
 • Det påvirker ikke insulin- og sukkernivået som andre søtningsmidler

Stevia søtningsmidler er tilgjengelige i forskjellige former

Hos din lokale helsebutikk eller dagligvarebutikk finner du stevia i flytende, granulær og pulverform.

Dette er praktisk fordi du kan tilsette væsken til kaffen for å søte den eller bruke granulatet til kaker og desserter. Dette gjør det til et utmerket all-around keto søtningsmiddel siden det er sunt, velsmakende og praktisk.

Personlig liker jeg å tilsette steviavæske til kaffen min om morgenen med litt MCT-olje. Granulene er også et godt alternativ ved matlaging fordi det er varmestabilt; Vær imidlertid forsiktig med å tilsette for mye siden den er ganske søt.

Det fremmer vekttap

Vekttap er hovedårsaken til at folk blir tiltrukket av stevia eller et hvilket som helst naturlig søtningsmiddel.

Fedme er en viktig faktor bak nesten alle kroniske tilstander som hjertesykdom, diabetes, nyresykdom og kreft. Synderen bak fedme er sukker tilsatt de fleste matvarer, til og med «sunne» som appelsinjuice, yoghurt og frukt.

Dette er grunnen til at mange selskaper selger sukkerfrie produkter. Dessverre inneholder disse produktene kunstige søtningsmidler, som kan være enda mer skadelige enn sukker.

Men stevia er et naturlig søtningsmiddel som ikke bare hjelper deg å gå ned i vekt, men også holder deg mett for lengre.

Stevia påvirker ikke insulin og blodsukker

Hvis du lider av type 2 diabetes eller bare ønsker å holde insulin lavt, kan stevia hjelpe. I motsetning til kunstige søtningsmidler som øker insulin og blodsukker, finner flere studier at stevia har ingen negativ effekt på insulin.

Mange helsepersonell anbefaler stevia som et sukkeralternativ for de som lider av diabetes, fedme og høyt blodtrykk.

Hva er ulempene med Stevia?

Selv om stevia gir overbevisende fordeler for keto-slankere, er det noen ulemper.

stevia pulver med en tresleiv

Bitter ettersmak

Etter å ha brukt stevia, vil du merke en tydelig bitter smak. Hvis du bruker flytende stevia for å søte kaffen eller teen din, er denne smaken mye mindre, men den er der fortsatt. Du blir vant til det etter noen dager; imidlertid kan den første bruken være ubehagelig.

Overdreven forbruk kan forårsake rennende mage

Inntak av for mye stevia og andre sukkeralkoholer har en tendens til å ha en avføringseffekt.

Denne avføringseffekten oppstår hovedsakelig når du spiser mange desserter smaksatt med stevia. Det blir enda verre hvis du bruker en annen sukkeralkohol som erytritol.

Men hvis du legger til noen pakker til morgenkaffen, spiser du ikke nok til å oppleve en rennende mage.

Hva er fordelene med munkefrukt?

Munkefruktekstrakt er et kraftig naturlig søtningsmiddel som kan styrke livene til keto-dieters fordi:

 • Det er anti-inflammatorisk
 • Den bekjemper kreftceller
 • Du trenger bare litt siden den er så søt

Ren munkefruktekstrakt er anti-inflammatorisk

Mogrosider, molekylet i munkefrukt som gir den sødme, har også antiinflammatoriske effekter. I følge en studie fra 2011, hindrer mogrosider betennelse og oksidasjon av celler.

Dette er gode nyheter fordi betennelse er en stor årsak bak kroniske sykdommer, og ved å drikke munkefrukt til kaffen hjelper du kroppen din med å bekjempe betennelse forårsaket av bearbeidet mat.

Munkefruktsøtningsmidler bekjemper kreftceller

En studie fra 2016 funnet munkefrukt å ha anti-kreft egenskaper. Studien konkluderte med at mogroside hemmet veksten av kreftceller i bukspyttkjertelen og andre tumorceller på en doseavhengig måte. Det betyr at jo mer forskerne brukte det, jo mer kjempet det mot kreftceller.

En annen grunn til at bruk av munkefrukt kan redusere risikoen for kreft er fordi du ikke vil spise så mye sukker lenger. Og viser flere studier overdreven sukkerforbruk fører til vekst av kreftceller.

Dette er fordi sukker kan utløse dannelsen av kreft. Kreftceller er forskjellige sammenlignet med våre normale celler. Den spiser sukker, og dette er grunnen til at en kjæledyrskanning fungerer så bra.

For å finne ut om en pasient har kreft, vil leger injisere radiomerket glukose for å se hvilken del av kroppen som suger opp alt sukkeret. Og området som fermenterer all glukosen er der kreften ligger.

Så når du spiser munkefrukt i stedet for sukker, sulter du disse kreftcellene.

Du trenger bare litt

Munkefrukt er 200 ganger søtere enn bordsukker. Så i stedet for å kjøpe mye sukker i matbutikken for å søte kaffen din, kjøp deg bare litt munkefruktsøtningsmiddel. Den kommer i en liten pakke, og du kan få morgenkoppen med joe til å smake bedre naturlig.

Munkefrukt er også nyttig når du lager mat og baker.

Imidlertid synes jeg det er spesielt deilig når du lager frosne desserter som fudge eller pudding. Hvis du bruker xylitol eller erytritol, biter du i granulene når du tygger, noe som er ubehagelig. Granulene har også en tendens til å legge seg i bunnen.

Men med munkefrukt vil du ikke oppleve noe av dette. Når du spiser keto-fudge, spres sødmen jevnt.

munkefrukt

Hva er ulempene med munkefrukt?

Det er noen ulemper med munkefrukt som vil presse deg mot andre naturlige søtningsmidler som stevia og xylitol.

Munkefruktsøtningsmidler er dyre

Fersk munkefrukt er vanskelig å dyrke og importere, noe som gjør det ganske dyrt å kjøpe. Siden det er så kostbart, legger mange selskaper til dekstrose og andre kunstige søtningsmidler for å få prisen ned. Og som du sikkert vet, er disse kunstige søtningsstoffene i utgangspunktet sukker fordi de øker blodsukkernivået og utløser betennelse.

Når du kjøper munkefrukt, les etiketten for å se om den er blandet med andre søtningsmidler.

Det utløser allergier

Munkefrukt er nært beslektet med agurker som er en del av kalebassfamilien. Så hvis du har kalebassallergi, unngå munkefrukt siden det utløser reaksjoner som kløende øyne og rennende nese.

Velg heller stevia eller xylitol. Begge er naturlige sukkeralkoholer og vil ikke øke insulin- eller glukosenivåene.

Hvordan velge riktig søtningsmiddel for deg

Når du velger et passende søtningsmiddel for dine keto-behov, still deg selv følgende spørsmål:

 1. Baker du med det, eller vil du legge det til kaffen?
 2. Er du diabetiker og bekymrer deg for blodsukkernivået?
 3. Har du noe imot den bitre ettersmaken?

Begge søtningsmidlene er fleksible siden du kan bruke dem i kaffe, te, sauser, desserter, smoothies og dressinger. De er også varmestabile, slik at du kan bake og lage mat med den.

Stevia og munkefrukt er like, men de har viktige forskjeller. Hvis du lager frosne desserter, anbefaler jeg på det sterkeste munkefrukt. Det legger seg ikke i bunnen som stevia eller xylitol. Men hvis du hovedsakelig er ute etter å søte drikkevarer, velg stevia. Det smaker likt sukker, og du trenger mye mindre.

Er Stevia og munkefrukt trygt for diabetikere?

Både stevia og munkefrukt øker ikke blodsukker- og insulinnivået, noe som gjør det trygt for diabetikere. Det inneholder heller ingen kalorier, karbohydrater eller kunstige ingredienser, så det vil ikke utløse betennelse.

Du kan også like guiden vår om den beste sukkererstatningen for Keto.

Hva er noen alternativer?

Vurder disse naturlige alternativene hvis du vil piffe opp keto-dietten ved å bytte ut stevia og munkefrukt med andre søtningsmidler.

Xylitol

Hvis du leter etter et søtningsmiddel som ikke har en bitter ettersmak, få litt xylitol. Det smaker akkurat som sukker, men uten de negative helseeffektene.

Xylitol har en GI-score på 7, noe som påvirker blodsukker- og insulinnivået når det inntas i store mengder. Men hvis du tilsetter noen teskjeer i kaffen eller bruker den til å lage desserter, vil det ikke øke blodsukkeret.

Når du kjøper xylitol, få ikke-GMO, organisk xylitol. Bedrifter kan lage xylitol fra GMO-mais, og du vil ikke spise det fordi det er sprayet med et ugressmiddel som heter glyfosat. Dette kjemikaliet øker risikoen for utvikle lekk tarm, hormonforstyrrelser og til og med kreft.

Erythritol

Erythritol er en naturlig sukkeralkohol som ligner på xylitol og har 70 % søtheten til bordsukker. Dens GI-score er null, noe som gjør den til et bedre alternativ enn xylitol for diabetikere eller de som ønsker å senke insulin- og blodsukkernivået.

Vi vet alle om tannhelsefordelene med xylitol, men Nylige studier finne at erytritol er enda mer effektivt for å forhindre hulrom.

Siste tanker om Stevia vs munkefruktekstrakt

Munkefrukt og stevia er noen av de mest populære keto-vennlige søtningsmidlene, og med god grunn.

De påvirker ikke insulin- og blodsukkernivået, noe som gjør det til et sunt alternativ for diabetikere. Begge søtningsmidlene inneholder heller ikke karbohydrater eller kalorier, så de vil hjelpe med vekttap og vil ikke sparke deg ut av ketose.

Kort sagt, bruk steviagranulat eller sirup i morgenkaffen fordi den smaker likt vanlig sukker. Bruk munkefrukt til å lage frosne desserter fordi den ikke legger seg i bunnen som xylitol eller erytritol.

Stevia vs munkefrukt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *