«Svært bearbeidet mat og kognitiv funksjon»

  • By: Jan Helge
  • Date: januar 29, 2023
  • Time to read: 3 min.

Sharing is caring!

Forskning tyder på at ultrabearbeidet mat kan påvirke hjernens helse.

Ultrabearbeidet mat utgjør «to tredjedeler av kaloriene som forbrukes av barn og tenåringer.»
Eksperter fra Tufts University i Massachusetts så på ernæringsdata fra to tiår til 2018 og fant ut at antall kalorier unge mennesker konsumerte fra ultrabearbeidet mat hoppet fra 61 % til 67 %.

  • Flere og flere mennesker rundt om i verden spiser ultrabearbeidet mat.
  • Forskning viser imidlertid at dette kan ha alvorlige konsekvenser for helsen vår, inkludert vår kognitive funksjon.
  • Minimalt bearbeidet mat som middelhavsdietten er svært gunstig for helse og lang levetid.

Rundt om i verden får flere og flere mennesker sine totale kalorier fra ultrabearbeidet mat. En fersk studie fant at i Sør-Afrika er nesten 80 % av den pakket mat i supermarkedene våre ultrabehandlet.

Fra frokostblandinger til masseprodusert brød, kjeks, iskrem, pølser, chips, sjokolade, brus, smaksatt yoghurt, bearbeidet kjøtt og frossen mat (som pakket pizza og paier), ultrabearbeidet mat er overalt.

Som en ernæringsfysiolog ved Harvard University forklart, ubehandlet eller minimalt bearbeidet mat (i naturlig eller nesten naturlig tilstand) holder vitaminene og næringsstoffene intakte. På den annen side inneholder ultrabearbeidet mat mange tilsatte ingredienser, inkludert kunstige farger, konserveringsmidler, sukker, salt og fett.

For den gjennomsnittlige personen kan det å lese matetiketter være en vanskelig og tidkrevende oppgave, så de vil aldri vite hva som er i produktene de bruker. 2018-undersøkelsen viste at bare rundt en tredjedel av sørafrikanerne regelmessig leser matetiketter.

Men vi må være mer oppmerksomme på disse etikettene, ettersom ultrabearbeidet mat kan påvirke kognisjon negativt, ifølge en ny studie.

Studien

En studie publisert i European Journal of Nutrition fremhever hvordan å spise disse matvarene kan påvirke eldre voksnes kognitive evner negativt.

Studien inkluderte i overkant av 2700 deltakere i alderen 60 år og over (54 % kvinner) som fullførte kognitive tester.

Deltakerne deltok i National Health and Nutrition Survey, som brukte en kombinasjon av intervjuer og fysiske undersøkelser fra 2011 til 2014 for å spore helse- og ernæringsstatusen til den australske befolkningen.

Alle deltakerne ble bedt om å huske type og mengde mat og drikke de spiste i løpet av 24 timer to påfølgende dager.

Tren oppmerksomt å spise for å lindre fordøyelsesbesvær og oppblåsthet
Ifølge Elisabeth Arensberg, MS, RD, LDN, som spesialiserer seg på tarmhelse, kan hvordan du spiser påvirke hvordan kroppen din behandler mat.
Mulige effekter

En av testene som ble brukt av forskerteamet ved Monash University Melbourne var for Alzheimers sykdom.

Dessverre fant analysen deres at å spise ultrabearbeidet mat var assosiert med dårligere resultater hos deltakere som ikke hadde noen eksisterende medisinske tilstander.

Så vidt forskerne vet, er dette den første studien som analyserer sammenhengen mellom kognitiv ytelse og ultrabearbeidet matinntak hos eldre voksne.

Men dette kan oppveies ved å gå over til et sunnere kosthold, som for eksempel middelhavsdietten. Forskning gjennom årene for eksempel denne studienviser at denne dietten, vanligvis høy Fullkorn, frukt, grønnsaker, nøtter, belgfrukter, sjømat og umettet fett som olivenolje er assosiert med redusert risiko for demens så vel som kognitiv nedgang.

Forfatterne bemerket noen begrensninger i arbeidet sitt, inkludert studiens tverrsnittskarakter, som betyr at resultatene ikke representerer en årsakssammenheng.

Men mens longitudinelle studier er nødvendige for å gi mer avgjørende bevis, «antyder disse resultatene at reduksjonen [ultra-processed food] forbruk kan være en måte å dempe aldersrelatert kognitiv nedgang og redusere risikoen for demens,” konkluderte teamet.

Ord over / les mer her
h/t Marks Daily Apple-nettsted her

Denne bloggen inneholder tonnevis av artikler, forskning og oppskriftsideer, og det er viktig å merke seg at ikke alle kan være riktige for deg. Hvis du kan ha matallergier eller tilhørende helseproblemer, bør disse alltid tas i betraktning. Hvis du diabetiker og du ikke vet hvordan visse matvarer kan påvirke blodsukkeret ditt, er det best å ta en test, dvs. bruke en pålitelig måler. Hvis du har noen bekymringer om helsen din, anbefales det alltid at du konsulterer legen din eller medisinsk personell.

Alt godt Jan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *