Vet vi hvem som oppfant omeletten?

  • By: Jan Helge
  • Date: august 10, 2022
  • Time to read: 2 min.

Sharing is caring!

Hvem oppfant omeletten
Omelett er et fransk ord som først ble offisielt brukt i den franske kulinariske publikasjonen Cuisine Bourgeoisie på slutten av 1600-tallet, selv om ordet «alumete» var i bruk så tidlig som på 1300-tallet. Dette er selvfølgelig bare et navn, så sjansen er stor for at retten har eksistert en stund før den kom inn i franske kokebøker.


Var det en global oppdagelse?
Det ser ut til at omeletter har dukket opp i alle kulturer i verden på et tidspunkt. Romerne er kjent for å ha brukt egg og meieriprodukter til matlaging, perserne hadde sin egen type omelett, det samme gjorde de gamle japanerne. Det virker som om forskjellige mennesker har oppdaget til forskjellige tider at å helle egg i en oppvarmet panne, sammen med andre ingredienser, er en fin måte å spise på!


legenden om Napoleon
Det kanskje mest kjente historiske øyeblikket (eller i det minste myten) med omeletten var at Napoleon Bonaparte og hans hær reiste gjennom en liten by hvor en lokal gjestgiver serverte ham en omelett. Napoleon var så imponert at han beordret at alle eggene i byen skulle samles inn for å tilberede en enorm omelett til hæren hans dagen etter. Enten det faktisk skjedde eller ikke, markerte det starten på en årlig festival i byen. Bessieres, Frankrike hvor
hvert år tilberedes en gigantisk omelett for alle byens innbyggere.


Uavhentet lån!
Å spore opprinnelsen til en matvare er aldri en lett oppgave, spesielt for noe så allsidig som omeletter. Bevis på variasjonene kan finnes i alle slags eldgamle kokebøker, og hvert land har sine egne variasjoner. Det ser ut til at ingen egentlig vet hvor og av hvem omeletten først ble oppfunnet. Det kan være en kokk, en soldat eller en husmor; hvem det enn var, hadde han absolutt ingen anelse om hvor populær han ville vise seg å bli!»

Over ordene fra artikkelen her

Liker du omelett? Det gjør vi ofte!

Det finnes så mange gode oppskrifter og varianter – som denne lavkarbo Caprese-omeletten er fantastisk, smaken av Italia i hver bit, les mer her

Du vil finne mange artikler og oppskriftsideer på denne bloggen, men vær oppmerksom på at ikke alle passer for deg. Hvis du kan ha matallergier eller tilhørende helseproblemer, bør disse alltid tas i betraktning. Hvis du diabetiker og ikke vet hvordan visse matvarer kan påvirke blodsukkeret ditt, er det best å ta en test dvs. bruk glukometeret ditt. Hvis du har noen bekymringer om helsen din, anbefales det alltid at du konsulterer legen din eller medisinsk personell.

Alt godt Jan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *