Hva er allulose og keto?

  • By: Jan Helge
  • Date: januar 7, 2023
  • Time to read: 7 min.

Sharing is caring!

Lavkarbo søtningsmidler har blitt en stift i husholdningen for mange av oss på keto-dietten. Og selv om det er noen gode, er det en ny sukkererstatning på blokken som kan forbløffe andre.

Det er faktisk en form for sukker som kalles allulosisk.

Hva skiller ut allulose? Bortsett fra å se ut, smake og karamellisere som sukker, har det faktisk noen veldig interessante helsefordeler.

Så ikke bare kan det hjelpe med sukkertrangen, men det kan også hjelpe deg å nå dine velværemål.

La oss se nærmere på denne nye sukkererstatningen. Men først, la oss svare på et spørsmål du kanskje har…

Allulose Keto?

Ja, vi er glade for å kunngjøre at allulose kan spises på en keto-diett. Vi skal se på noen av de vitenskapelige bevisene som støtter dette, samt alt annet du trenger å vite for å avgjøre om dette søtningsmidlet er riktig for deg.

Hva er allulose?

Allulose har en kjemisk struktur som ligner på andre sukkerarter. Det er et monosakkarid, et enkelt sukker som er bakt, frosset og smaker veldig likt vanlig sukker, men inneholder bare omtrent 1/10 av kaloriene.

Allulose regnes som et «sjeldent» sukker, noe som betyr at det finnes naturlig i bare noen få matvarer, som lønnesirup, fiken, rosiner og jackfruit. Produsenter kan også bruke enzymer til å konvertere fruktose fra mais til allulose.

Dette søtningsmidlet har faktisk eksistert en stund. I følge US Food and Drug Administration (FDA) i 2012 fikk allulose en generell anerkjent sikkerhetsstatus (GRAS).en)

Så hvorfor har vi ikke hørt om allulose før?

I april 2019 kunngjorde FDA at det ikke lenger var nødvendig å inkludere allulose i «Total Sugar» og «Added Sugar» som er oppført på produktetiketten. (2) Det er viktig å merke seg at allulose fortsatt må være oppført i delen «Totale karbohydrater» på etiketten.

Dette er svært viktig for produsenter, som nå har mer insentiv til å inkludere alulose i produktene sine. De kan produsere mer smakfulle hyllestabile matvarer og annonsere at de ikke inneholder noe (eller lite) sukker.

Denne FDA-endringen krever at forbrukere blir enda mer kunnskapsrike når de leser matetiketter.

For eksempel kan du ha for vane å beregne netto karbohydrater ved å ta det totale antallet karbohydrater som er oppført på etiketten og trekke fra gram fiber og sukkeralkoholer.

For å få den nøyaktige mengden netto karbohydrater, må du også trekke fra gram allulose fra totale karbohydrater. I likhet med sukkeralkoholer og fiber er allulose et «ikke-stresset karbohydrat» – det øker ikke blodsukkernivået og metaboliseres ikke i kroppen for energi. (3)

Helsemessige fordeler av allulose

Helsemessige fordeler av allulose

Det er her allulose virkelig skiller seg ut fra mengden av sukkererstatning.

Alluloseforskning er ganske ny og mange av de eksisterende studiene er gjort ved bruk av dyremodeller. Så mens mer forskning er nødvendig, spesielt på mennesker, er resultatene så langt veldig oppmuntrende.

En av de viktigste helsefordelene forbundet med allulose er dens evne til å støtte sunne blodsukkernivåer.

En studie fra 2008 fant at å ta 5 gram allulose sammen med karbohydrater reduserte den påfølgende økningen i blodsukkernivået. (fire) De fant også at å spise allulose alene ikke forårsaket et fall i blodsukkernivået, noe som er viktig for de som er utsatt for hypoglykemi.

Disse blodsukkerstabiliseringsresultatene ble også funnet i en 2010 oppfølgingsstudie med borderline diabetes og en 2018 studie med type 2 diabetes. (5, 6)

Andre lovende fordeler med allulose inkluderer å redusere kroppsfett og øke stoffskiftet. En studie fra 2018 fant at alluloseforbruk førte til en større reduksjon i kroppsfett etter 12 uker, og høyere doser (7g to ganger daglig vs. 4g to ganger daglig) resulterte i større reduksjoner. (7)

Dyrestudier har vist disse og andre potensielle fordeler, inkludert gunstige effekter på mikrobiomet, antiinflammatoriske egenskaper og redusert fettleversykdom. (åtte, 9)

Bivirkninger av allulose

Tilgjengelige studier så langt har ikke vist noen problemer med allulose og kun ved høye doser.

En studie på 30 personer viste at store mengder allulose kan forårsake gastrointestinale symptomer som kvalme, oppblåsthet, diaré og magesmerter. (ti)

Forskerne konkluderte med at disse bivirkningene av allulose kunne unngås ved å holde seg under en enkeltdose på 0,4 gram per kilo kroppsvekt og en total daglig dose på 0,9 gram per kilo kroppsvekt.

Dette betyr at en voksen på 150 lb (68 kg) sannsynligvis kan unngå bivirkninger ved å innta mindre enn 27 gram per dose (6,8 teskjeer) og bare 61 gram per dag (15,3 teskjeer).

Hva med langsiktige bivirkninger? Det finnes ingen studier på mennesker på dette området, men dyrestudier har ikke vist noen skadelige effekter ved langtidsbruk. (elleve, 12)

Allulose kontra andre søtningsmidler

Du lurer kanskje på hvordan noen av de beste keto-søtstoffene henger sammen. La oss ta en titt.

Allulose vs Erythritol

Erythritol er en sukkeralkohol som ikke inneholder karbohydrater eller kalorier. Den har blitt populær som sukkererstatning fordi den, i likhet med allulose, ikke påvirker blodsukkeret og er ketovennlig.

Forskjellene mellom erytritol og allulose ligger i noen av deres bakeegenskaper og smak.

Du kan bake med begge søtningsmidler, selv om erytritol er litt mindre søtt – omtrent 60 % søtere enn sukker – sammenlignet med allulose, som er 70 % søtere.

Du kan også merke en «avkjølende» effekt når du spiser erytritol – nesten som om du hadde smakt mynte eller mentol. Dette er ikke tilfelle med allulose, som smaker mer som bordsukker.

Erythritol bruner eller karamelliserer ikke slik allulose og vanlig sukker gjør, så det er kanskje ikke det beste søtningsmiddelet for glasur eller topping av cookies eller muffins.

Begge søtningsstoffene kan forårsake gastrointestinale plager i høye doser.

Allulose kontra andre søtningsmidler

Allulose vs. Stevia

Stevia er et nullkalori søtningsmiddel som er 150 til 200 ganger søtere enn sukker. Dette i motsetning til allulose, som bare er 70 % søtere enn sukker. Du må passe på å ikke overdrive når du legger stevia til en oppskrift, mens du med allulose virkelig må tilsette litt mer.

Stevia kan være i pulver eller flytende form. Rent Stevia-ekstraktpulver kan være ganske dyrt sammenlignet med allulose, men det trengs mye mindre for å erstatte sukker i oppskrifter.

Både stevia og allulose har helsemessige fordeler som spenner fra å senke blodsukkernivået til å redusere betennelse. Stevia viser også noe løfte som et antimikrobielt middel, fremmer oral helse og reduserer plakk og gingivitt. (1. 3)

Hvor stevia halter for noen mennesker er i dens potensielle bivirkninger og smak.

Som medlem av ragweed-familien kan stevia forårsake allergisymptomer hos noen brukere. I tillegg viser noen studier at stevia kan forstyrre det menneskelige hormonsystemet. (fjorten) I tillegg rapporterer mange om den bitre smaken av stevia.

Allulose har ikke disse effektene, men kan forårsake gastrointestinale plager ved høye doser.

Hvor kan man kjøpe allulose

Allulose blir mer populært, men det er fortsatt vanskelig å finne i dagligvarebutikker. Foreløpig er nettbutikker det beste valget for å finne dette søtningsmidlet.

Du kan kjøpe allulose alene eller blandet med andre søtningsmidler som stevia, munkefrukt eller erytritol.

Noen gode merker av ren allulose er: Det er bare et allulose søtningsmiddel i tillegg til Fordelaktig allulose. Ren allulose er 70 % søtere enn sukker, så du trenger 1⅓ kopp allulose for å erstatte en kopp vanlig sukker i en oppskrift.

Et blandet merke verdt å prøve High Key Monk Frukt, Blanding av Stevia, Erythritol og Allulose. Dette merket måler kopp for kopp akkurat som sukker i oppskrifter.

Du vil også se allulose vises i matvarer med lavt karbohydratinnhold og lavt sukkerinnhold, for eksempel noen Quest barer.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Spørsmål: Er allulose naturlig?

A: Allulose finnes naturlig i små mengder i enkelte matvarer som lønnesirup, fiken og rosiner. Fordi mengden i naturen er så lav, regnes den som et «sjeldent sukker».

Spørsmål: Hvordan produseres allulose?

A: Selv om noe alulose er tilgjengelig fra naturlige kilder, kan dette søtningsmidlet også produseres. Den er laget ved hjelp av enzymer for å konvertere fruktose fra mais til allulose.

Spørsmål: Er allulose glutenfri?

A: Ja, allulose er naturlig glutenfri. Allulose finnes i små mengder i hvete, men allulose du kjøper i butikken er vanligvis laget av mais eller utvunnet fra sukkerroer.

Spørsmål: Gir allulose gass?

Allulose tolereres ganske godt, spesielt sammenlignet med noen andre lavkarbo søtningsmidler. Men ved høye doser kan det forårsake gastrointestinale symptomer.

En studie fant at deltakerne unngikk bivirkninger ved å holde seg under en enkelt dose på 0,4 gram per kg. kroppsvekt og en total dagkvote på 0,9 g per kg. kroppsvekt. (femten)

Når mengden allulose som ble konsumert oversteg disse dosene, opplevde forsøkspersonene bivirkninger inkludert kvalme, oppblåsthet, diaré og magesmerter.

Spørsmål: Øker allulose blodsukkernivået?

Nei, allulose øker ikke blodsukkernivået. Faktisk er en av de skjulte helsefordelene med allulose dens evne til å støtte sunne blodsukkernivåer.

En studie viste at doser på 5 g og 10 g allulose ikke økte blodsukkeret eller insulinnivået under en oral glukosetoleransetest (OGTT). (16)

Allulose absorberes i tynntarmen og skilles ut i urinen, med liten eller ingen metabolisme eller nedbrytning. (17) Fordi det ikke metaboliseres, øker det ikke blodsukkernivået.

Er allulose bra for helsen?

Vi tror at allulose er et nyttig tillegg til enhver diett, spesielt som erstatning for høyglykemiske søtningsmidler som sukker. Det er også det perfekte tillegget til keto-dietten og gir et sunt uttak for en og annen (eller ikke-så-søt) snack eller dessert.

Ja, allulose er nyttig! Det smaker godt, har noen fantastiske helsemessige fordeler, og svært lite ulemper ved moderate doser.

Allulose er flott for keto

Allulose er flott for keto

Allulose er et av våre favorittsøtningsmidler. Og mens mer forskning er nødvendig for å bekrefte helsefordelene, er de potensielle blodsukker- og fettforbrenningseffektene svært lovende.

Ikke nok med det, den er deilig uten bitter ettersmak, og oppfører seg akkurat som vanlig sukker når du lager mat med den. Sørg for å prøve dette søtningsmiddelet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *