Vanilje i Keto-baking – My Sweet Keto

 • By: Jan Helge
 • Date: mars 6, 2022
 • Time to read: 5 min.

Sharing is caring!


Vanilje er uten tvil den viktigste og mest brukte smakstilsetningen i baking. Konditorer elsker det som et sentralt krydder i vaniljesaus, oblat og kakeoppskrifter – og det er også lagt til bakevarer for å forbedre smaken til andre ingredienser.

Men hva er egentlig vanilje, og er det ketovennlig?

Vanilje er et komplekst, men subtilt krydder laget av de herdede belgene til vaniljeorkideen. Og ja, det er (vanligvis) keto-vennlig. Men det finnes forskjellige typer vaniljeprodukter på markedet, ikke alle lavt på karbohydrater.

Vaniljeprodukter kan også være misvisende, med mange som inneholder syntetiske ingredienser for å imitere vaniljestangsmak.

Fordi vanilje er en så viktig ingrediens, er det avgjørende å kjøpe det beste du har råd til, og det vil bidra til å holde det daglige karboinntaket lavt. Med det sagt, her er det du trenger å vite om dette mektige krydderet på keto-dietten.

Hvor kommer vanilje fra?

Vaniljesmaken kommer fra vaniljeorkideen, en tropisk plante hjemmehørende i Sør- og Mellom-Amerika samt Karibia [1]. Men det meste av vanilje i dag – omtrent 75 % – dyrkes faktisk på Madagaskar og Réunion.

Å dyrke og tilberede vanilje er en lang og komplisert prosess. Orkideene må først håndbestøves, og belgene bruker nesten et år på å modnes. Når bønnene er høstet, gjennomgår de en lang, flertrinns herdeprosess. Sluttproduktet er lange, brune belger med opptil 500 forskjellige smakskomponenter, noe som gjør vanilje til et av de mest komplekse krydderne.

Og fordi produksjonen er så kompleks, produseres det bare 2000 tonn hvert år. Det er alt for lite til å møte den enorme globale etterspørselen etter vanilje, og forklarer hvorfor vanilje er det nest dyreste krydderet etter safran.

Typer vaniljesmak

Det er to hovedtyper av vaniljesmak: naturlig hentet og imitert vanilje.

Vaniljeekstrakt er et kjent eksempel på et naturlig hentet vaniljeprodukt. Det er en løsning laget med vaniljebønner som eneste smakstilsetning og alkohol. Noen produkter kan også inneholde vann, sukker, dekstrose og maissirup.

FDA regulerer strengt hvilke produkter som kan bære etiketten «vaniljeekstrakt». [2]. For eksempel sier reglene at bare produkter med vaniljebønner som kilde til smaken kan kalles vaniljeekstrakt.

Imitert vanilje er laget av syntetisk vanillin. Vanillin er hovedsmaksstoffet i naturlig vanilje, men det produseres også gjennom kjemisk syntese.

Produkter med syntetisk vanillin har ofte etiketter som vaniljearoma, vaniljesmak og vaniljeessens. De fleste produktene med vaniljesmak har også vanillin i stedet for naturlig vanilje.

Vanilje er også tilgjengelig som:

 • Vaniljesukker
 • vaniljepasta
 • Vaniljepulver
 • Vaniljesirup
 • Hele vaniljestenger.

De to første er ikke keto-vennlige, men vaniljestenger er det definitivt. De fleste hjemmekokker bruker imidlertid ikke hele belg i bakingen fordi vanilje er veldig dyrt. I stedet kjøpes vanligvis belger for å lage hjemmelagde ekstrakter.

keto vaniljeekstrakt

Er vanilje keto?

Vaniljesmak er vanligvis keto-vennlig. Vaniljeekstrakt – den mest brukte vaniljesmaken – har mindre enn et gram karbohydrater per teskje [3]. Men andre vaniljesmak er oftere enn ikke høy i karbohydrater. Vaniljesukker, vaniljepasta og vaniljesirup er laget med tilsatt sukker, så de er ganske høye i karbohydrater.

Imitert vanilje er vanligvis også lite karbohydrater. Vaniljeessens og vaniljearoma inneholder ofte alkohol, vann, kunstige smaker og fargestoffer. Noen av disse produktene kan imidlertid inneholde tilsatt sukker, så det er viktig å alltid lese ingredienslisten før du kjøper.

Selv om botanisk sett er en frukt, er vaniljebønner ikke en betydelig kilde til karbohydrater [4]. Så hvis du kan spise hele vaniljebønner til keto-dessertene dine, trenger du egentlig ikke tenke over det når det gjelder karbohydrater.

Bruke vanilje i Keto-oppskrifter

Ren vaniljeekstrakt og imitert vanilje har lite karbohydrater, så begge er helt ok i keto-oppskrifter. Hvilken av disse du bør velge avhenger selvfølgelig av personlige preferanser, men her er et par punkter du bør vite om hver i tilfelle du ikke kan bestemme deg for hvilken du skal bruke:

Rent vaniljeekstrakt kan koste mellom $15 og $30 per 8oz flaske. Vaniljeimitasjon koster vanligvis opptil $3 per 8 oz flaske.

Naturlig vanilje er subtilt søt, musky og kremet. Imitert vanilje har en sterk og kunstig vaniljesmak.

Ekte vanilje er en kilde til kraftige antioksidanter, spesielt vanillin, som ser ut til å beskytte hjerneceller mot betennelse [5].

Og fra et kulinarisk synspunkt skiller ekte vanilje seg best ut i kremete desserter, som pudding, vaniljesaus, frosting og iskrem. Og når det er den eneste smakstilsetningen i en oppskrift, som i vaniljebølger, kan bruk av ekte vare utgjøre en forskjell i hvordan desserten din blir. Det er selvfølgelig også en god idé å bruke rent vaniljeekstrakt i keto-no-bake-oppskrifter.

Vaniljeimitasjon er helt ok i de fleste bakevarer og som smaksforsterker. Du kan for eksempel bruke den i keto-sjokoladekaker, keto-sjokoladekake, keto-brownies, muffins og rundstykker.

Ingen bake lavkarbo vaniljeostkake (Keto-vennlig!)

Denne ikke-bake lavkarbo vaniljeostkaken er helt eggfri og krever derfor ingen oppvarming.

FÅ OPPSKRIFTEN

Jeg elsker enhver keto-vennlig vaniljedessert! Denne no bake low carb vaniljeostkaken er helt eggfri og krever derfor ingen oppvarming. #keto #ostekake #ketocheesecake
Keto vaniljekake (super fuktig)

Sukkerfrie kaker kan ende opp tørrere enn vanlige bakevarer. Her bruker vi en «hemmelig» ingrediens for å gjøre denne keto-vaniljekaken superfuktig!

FÅ OPPSKRIFTEN

Sukkerfrie kaker kan ende opp tørrere enn vanlige bakevarer. Her bruker vi en hemmelig ingrediens for å gjøre denne Keto Vaniljekaken super fuktig!
Keto vanilje krus kake

En rask og enkel ett-minutters, enkeltserverings lavkarbo keto-vaniljekrus-kake. Denne er for alle vaniljeelskere!

FÅ OPPSKRIFTEN

En rask og enkel ett minutts, enkeltserverings lavkarbo keto vaniljekrus-kake. Dette er for alle vaniljeelskere! #keto #lowcarb #mugcake

Referanser

Rupp R. Vaniljens historie. National Geographic nettsted. oktober 2014. https://www.nationalgeographic.com/culture/article/plain-vanilla

FDA/CEDR ressursside. vaniljeekstrakt. Åpnet oktober 2021. https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-B/part-169/subpart-B/section-169.175

US Department of Agriculture. Landbruksforskningstjenesten. matdatasentral. vaniljeekstrakt. april 2019. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173471/nutrients

Helt enkelt økologiske vaniljebønner fra Madagaskar. kvalitetsmatsentre. Åpnet oktober 2021.
https://www.qfc.com/p/simply-organic-whole-madagascar-vanilla-beans/0008983619496

Kim ME, Na JY, Park YD, Lee JS. Anti-nevroinflammatoriske effekter av vanillin gjennom regulering av inflammatoriske faktorer og NF-KB-signalering i LPS-stimulert mikroglia. Appl Biochem Biotechnol. 2019;187(3):884-893. doi:10.1007/s12010-018-2857-5Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *