De 5 beste oljene for å krydre kokekar i støpejern

 • By: Jan Helge
 • Date: august 2, 2022
 • Time to read: 8 min.

Sharing is caring!

Studier viser at bruk av visse oljer kan føre til hjertesykdom, diabetes og til og med kreft.

Så hva er den beste oljen for å krydre kokekar i støpejern?

Dette innlegget dekker alt du trenger å vite om å velge en olje for matlaging i støpejern. Jeg skal gå gjennom de sunneste alternativene og vise deg hva du bør unngå.

Hvorfor er god matolje viktig?

Å velge riktig matolje for støpejern er viktig fordi bruk av flerumettet fett har uheldige helsekonsekvenser. Disse bivirkningene inkluderer:

 • Hjertesykdom
 • Kreft
 • Diabetes
 • Alzheimers sykdom
 • Apopleksi

På 1960-tallet gjennomførte Ivan Frantz en av de mest detaljerte og velfinansierte studiene som kastet lys over de skadelige effektene av flerumettede vegetabilske oljer.

Denne studien, såkalt Minnesota koronararteriestudie det tok flere år å etablere og brukte mer enn 9000 deltakere.

Kort sagt, Frantz kontrollerte alt deltakerne spiste. Alle hadde samme mat, men en gruppe spiste mat tilberedt i smør, mens de andre spiste mat laget med flerumettede vegetabilske oljer.

Etter fem år, Frantz fant ut at de som spiste mat stekt i vegetabilsk olje døde tidligere og fikk dårligere livskvalitet.

Men hvorfor er flerumettede vegetabilske oljer så skadelige?

Amerikanerne spiser seks spiseskjeer vegetabilsk olje om dagen, og denne mengden flerumettet fett er umulig å konsumere naturlig. Det trengs 98 maishoder for å lage fem spiseskjeer maisolje. Hvis produsentene ønsker å produsere druekjerneolje, trenger de mer enn 600 druer.

Og siden da Disse syntetiske oljene oksiderer raskt, sakte skader kroppens celler og proteiner, og øker risikoen for dødelighet.

Så hva er de sunneste oljene for kokekarene dine i støpejern?

De 5 beste matoljene for å krydre støpejern

Følg disse alternativene når du kjøper støpejernskrydder:

 1. Kokosolje
 2. Avokadoolje
 3. Oliven olje
 4. Bifftalg
 5. Macadamianøttolje

1. Kokosolje

En porsjon kokosolje inneholder 100 gram fett, hvorav 87 gram er mettet fett. I motsetning til flerumettet fett, som er skjørt og oksiderer raskt, mettet fett er stabilt og oksiderer ikke når de utsettes for varme.

Du tror kanskje kokosolje er dårlig inntil det for det meste er mettet fett. Imidlertid viser flere studier som Minnesota Coronary Survey, Sydney Study og Women’s Health Initiative at det motsatte er sant.

Her er noen vitenskapelig beviste fordeler ved å bruke kokosnøttolje:

 • Inneholder 70 % MCT-olje
 • Kokosolje er antibakteriell
 • Du føler deg mer energisk

MCT-er, eller triglyserider med middels kjede, er fett som blir til ketoner, og hjernecellene dine elsker ketoner fordi det beskytter dem mot stress. Forskning viser at MCT-er forbedrer kognitiv funksjon og hjelper til med å håndtere demens og Alzheimers sykdom.

I tillegg er 50 % av kokosoljen laurinsyre. Denne laurinsyren er en forløper til monolaurin, en forbindelse som ødelegger fettet rundt virus og øker immunforsvaret.

Den tredje fordelen er mer energi. MCT-olje er ikke avhengig av fordøyelsesenzymer, så kroppen din kan bruke den umiddelbart. Denne umiddelbare økningen i ketoner gir deg mer energi.

Det eneste problemet med kokosolje er at den stivner ved 74 grader Fahrenheit. Så du må varme den opp i mikrobølgeovnen før du krydrer støpejernet.

2. Avokadoolje

Velg avokadoolje hvis du ikke vil koke kokosolje i mikrobølgeovnen og ønsker en mer praktisk måte å krydre støpejern på.

En porsjon avokadoolje inneholder:

 • 100 gram fett
 • 12 gram mettet fett
 • 70 gram enumettet fett
 • 13 gram flerumettet fett

Så mens avokadoolje tilbyr samme mengde fett per porsjon som kokosolje, har den bare 12 gram mettet fett. Avokadoolje inneholder også flerumettet fett, så du bør bruke den med forsiktighet, da overdreven forbruk kan føre til oksidasjon.

Avokado er full av essensielle næringsstoffer som kalium, vitamin E, lutein og omega 9 fettsyrer. I tillegg til å være næringsrik, har avokado blant annet følgende fordeler:

 • Det bekjemper betennelse
 • Reduserer effekten av sukker
 • Avokadoolje har et røykpunkt på 520 grader Fahrenheit

Hvis du vil redusere effekten av søppelmat på kroppen din, velg avokadoolje når du krydder støpejernspanna. Det kan til og med være lurt å tilberede biffer og grønnsaker i avokadoolje for å redusere betennelse.

Noen studier har funnet at visse egenskaper ved avokadoolje kan redusere betennelse mer enn populære medisiner.

Min favorittfordel er at det reduserer effekten av sukker. Dette er nyttig etter å ha spist et juksemåltid.

Avokadoolje er til slutt et praktisk alternativ hvis du lager mat ved høye temperaturer fordi den har et høyt røykpunkt. Du kan varme den til 480 grader før den begynner å ryke.

halve og hele avokadoer og en bolle med olje

3. Olivenolje

Forskning viser at et fytonæringsstoff i olivenolje kalt fenol beskytter cellene dine mot oksidasjon. Olivenolje er også non-stick, så du vil ikke slite med faste biter av mat.

En porsjon inneholder:

 • 100 gram fett
 • 14 gram mettet fett
 • 10 gram flerumettet fett
 • 72 gram enumettet fett
 • En liten mengde jern og vitamin K

I motsetning til kokosolje, stivner ikke olivenolje, så du trenger ikke å sette den i mikrobølgeovnen. Bare hell et tynt lag på en støpejernspanne, gni overflaten med et papirhåndkle og stek i 30 minutter ved 400 grader Fahrenheit.

Det eneste problemet med olivenolje er at de fleste merker legger til tilsetningsstoffer som:

 • Rapsolje
 • Konserveringsmidler
 • Klor

Dette forlenger levetiden til flasken og bedrifter sparer penger. Men disse tilsetningsstoffene er giftige, så du ønsker å få naturlig olivenolje.

Sunn olivenolje plukkes og kaldpresses umiddelbart uten tilsetningsstoffer. En enkel måte å vite om olivenoljen din er naturlig er å dyppe en teskje i den og smake på oljen. Hvis det gir deg en lett kløe eller hoste bak i halsen, vet du at du har kjøpt riktig olje.

Men hvis den smaker kjedelig, inneholder den rapsolje.

Et annet rødt flagg å se opp for er flasken. Er det en glass- eller plastflaske? Hvis olivenolje er i en glassflaske, er det mer sannsynlig at den er ekte. Plastflaskene viser at produsenten prøver å spare penger, så de tilsatte nok rapsolje også.

4. Bifftalg

Selv om oksetalg ikke er en olje, er det et praktisk alternativ for å krydre en ny støpejernspanne.

Som kokosolje inneholder også oksetalg hovedsakelig mettet fett som er motstandsdyktig mot oksidasjon. Når støpejernspanna er krydret med oksefett, vil du også merke en unik smak i matlagingen.

En porsjon oksetalg inneholder:

 • 100 gram fett
 • 50 gram mettet fett
 • Fire gram flerumettet fett
 • 40 gram enumettet fett
 • En liten mengde vitamin D

Medisinsk anmeldte papirer viser til og med bifffett og baconfett kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Den gjør dette på tre måter:

 1. Oksetalg er fullpakket med CLA
 2. Det holder deg mett lenger
 3. Det reduserer suget etter karbohydrater og søte godbiter

CLA er en form for fett i matvarer som fremmer fettforbrenning, og ved å belegge pannen din med bifftalg øker du CLA-forbruket, noe som letter vekttap.

Talg er også mettende fordi den har mettet fett og null karbohydrater. Dette lar deg faste lenger, noe som reduserer insulinnivået og suget og øker vekttap.

Men det beste med bifffett er at det er veldig rimelig. Dette gjør den perfekt hvis du krydder nederlandske støpejernsovner på et budsjett. Bønder kaster talgen etter å ha slaktet storfeet, så hvis du kan koble deg til en gård i ditt område, klarer du deg nesten uten.

5. Macadamianøttolje

Macadamia- og peanøttolje er en mindre kjent matolje, men den er sunn på grunn av dens lave omega 6-nivå. Det er oljen med nest lavest omega 6-innhold etter kokosolje.

Du vil merke en deilig nøtteaktig smak etter å ha tilberedt mat i en panne med macadamiaolje. En porsjon inneholder:

 • 76 gram fett
 • 12 gram mettet fett
 • 60 % oljesyre

Dette høye oljesyreinnholdet forbedrer kardiovaskulær helse og reduserer risikoen for å utvikle helsesykdommer.

Nå som vi kjenner de beste krydderoljene i støpejern, la oss se på noen oljer du bør unngå.

Les vår guide til de beste oljene for frityrkokere!

Spiselige oljer å unngå

Her er noen vanlige oljer du bør unngå:

 • Linfrøolje
 • Rapsolje
 • Soyabønneolje
 • Maisolje
 • Druefrø olje

Linfrøolje

Når du kjøper en støpejernsgryte, vil du oppdage at de fleste selskaper bruker linfrøolje til å forhåndskrydre støpejernsgrytene.

Selv om linfrøolje er rik på omega 3-fettsyrer, fester den seg som lim. Mange støpejernshobbyister, inkludert meg selv, pleide å bruke linolje, fulgte krydderinstruksjonene, og maten ble fortsatt i pannen.

Grunnen til at linfrøolje er så inkonsekvent er på grunn av variasjonen. Du kan få raffinert, uraffinert, kaldpresset og lagringsstabil olje som gir forskjellige resultater. Linolje har også lavt røykpunkt, så det er ikke et praktisk alternativ for høy varme.

Rapsolje

Mens rapsolje kan bidra til å forhindre at mat fester seg til pannen, er den svært raffinert og ødelegger kroppen din. Jeg anbefaler å holde deg til en mer naturlig olje som kokosnøtt eller olivenolje.

Produsenter lager rapsolje ved å knuse, bleke og varme opp tusenvis av frø.

Så denne lange, industrielle prosessen er dedikert til å utvinne oljen fra de små frøene. Det er umulig å konsumere dette naturlig, så kroppen din utløser betennelse.

Soyabønneolje

Soyaolje inneholder 50 % umettet fett, så det er en olje som ikke bør brukes under krydder. Soyaolje er heller ikke en effektiv non-stick olje, så maten fester seg til overflaten selv etter å ha krydret pannen.

Studier på mus fant at inntak av soyaolje gjorde dem fetere enn mus som spiste fruktose.

kvinne som steker med olje

Maisolje

Fordi produsenter varmer opp maisolje flere ganger i løpet av produksjonsprosessen, er den sterkt oksidert. Denne oksidasjonen fører til betennelse og en rekke langsiktige helseproblemer.

Velg kokos-, olivenolje eller avokadoolje i stedet. Disse oljene går ikke gjennom en industriell prosess, og det høye innholdet av mettet fett gjør dem motstandsdyktige mot oksidasjon.

Druefrø olje

Druefrøolje inneholder 70 % omega 6-fettsyrer, noe som gjør den til en av de mest ustabile og skjøre oljene.

Druefrøolje er mer vanlig i Europa, men dens popularitet øker i USA ettersom produsenter innser hvor billig det er å produsere denne oljen.

Etter vinfremstillingsprosessen blir druefrø til overs, og bedrifter bruker heksan for å utvinne olje fra disse frøene. Denne heksanen er et giftig kjemikalie som irriterer lungene, halsen og nesen.

Sluttresultatet er en mutert, ustabil olje uten næringsverdi.

Les vår guide til den beste støpejernsgrytespaden!

Siste tanker om den beste krydderoljen i støpejern

Det er viktig å velge riktig olje for støpejernsapparatet ditt. Feil oljer fanger ikke bare mat, men er også usunne og kan føre til langsiktige helseproblemer.

Hvis du leter etter en stabil, næringsrik olje for å krydre støpejernet ditt, velg kokosnøtt-, olivenolje-, avokado- eller macadamianøtteolje. Du kan til og med bruke bifftalg da det gir måltidet ekstra smak.

Unngå imidlertid raffinerte vegetabilske oljer som raps, soya, linfrø, mais, druefrø og solsikkeoljer. Disse oljene er ustabile og oksiderer kroppens proteiner og celler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *