«Mangel på søvn gjør magen fetere»

  • By: Jan Helge
  • Date: januar 14, 2023
  • Time to read: 2 min.

Sharing is caring!

Deler en artikkel fra diabetikerdietten Blogg

«Hos unge mennesker har det for første gang blitt funnet at søvnmangel forårsaker opphopning av fett i magen.

Naima Covassin fra Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, studerte 12 friske, spreke unge voksne i alderen 19 til 39 år. De stakkars gutta ble tilfeldig delt inn i en to-ukers søvnplan på bare 4 timer eller 9 timers søvn etterfulgt av en tre-dagers restitusjonsperiode. I løpet av denne tiden var forsøkspersonene på sykehuset og faktorer som kaloriinntak og energiproduksjon ble målt.

I løpet av to uker med søvnmangel gikk forsøkspersonene opp i gjennomsnitt et halvt kilo til et halvt kilo, alt på magen.

Dette var fordi de konsumerte ytterligere 308 kalorier per dag sammenlignet med gruppen som brukte 9 timer om natten.

Til tross for at de stoppet studien to uker senere, og deretter under restitusjon, sov de mer, konsumerte færre kalorier, og den totale vekten deres gikk ned, magen fortsatte å vokse, i gjennomsnitt 3 cm på dag 21 av studien.

Kanskje dette er grunnen til at skiftarbeidere er så utsatt for å samle fett rundt magen.

Den fortsatte økningen i magefett kan ha blitt oversett hvis de eneste faktorene som ble målt var kroppsvekt, BMI og total kroppsfettprosent.

Dr. Harold Bays, endokrinolog og president for Louisville Metabolism and Atherosclerosis Research Center, sier: «Søvnforstyrrelser fører til fettdysfunksjon, som kan føre til økte kardiovaskulære risikofaktorer og usunn kroppssammensetning, inkludert økt visceralt fett.»

Ordene ovenfor er hentet fra her

 

Relatert innlegg

Hva gjør sinnet og kroppen din mens du sover?

Du er sannsynligvis godt klar over at kroppen din trenger tilstrekkelig søvn hver natt – ideelt sett rundt syv til åtte timer – for å fungere ordentlig og holde deg frisk, men du er kanskje ikke klar over hvor mye tid det tar mens du sover.

En av dem er at du i løpet av natten går ned i vekt på grunn av utstøting av fuktig luft og tap av vann gjennom svette. I motsetning til det daglige regimet, kompenseres ikke denne effekten av inntak av mat eller drikke. Dette fører til vekttap om morgenen. Under søvn regulerer kroppen din også sulthormoner. Dette betyr at du er bedre forberedt til å bekjempe søppelmattrang hvis du får en god natts søvn.

Vi legger ut ulike artikler, forskning osv. på denne bloggen samt siste nytt/meninger og oppskriftsideer. Vær oppmerksom på at ikke alle passer deg. Hvis du kan ha matallergier eller tilhørende helseproblemer, bør disse alltid tas i betraktning. Hvis du diabetiker og ikke vet hvordan visse matvarer kan påvirke blodsukkeret ditt, er det best å ta en test dvs. bruk glukometeret ditt. Hvis du har noen bekymringer om helsen din, anbefales det alltid at du konsulterer legen din eller medisinsk personell.

Alt godt Jan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *